pondělí 20. května 2019

AutoCAD - jde to i bez počítače

Tedy přesněji řečeno, úplně bez počítače to samozřejmě nejde, ale vaše CAD aktivity dnes můžete provádět i bez "CAD počítače", nemusí ležet na vašem stole. Díky virtualizaci můžete AutoCAD, AutoCAD LT či jinou aplikaci snadno provozovat vzdáleně, na pronajatém stroji pracujícím kdesi daleko v cloudu. Vy sedíte jen u klientské obrazovky ("terminálu"), spustitelné prakticky kdekoliv a na jakémkoliv zařízení, bez nároků na výkon, údržbu, reinstalace, upgrady hardware, správu, opravy, pojištění, odpisy a další podobné otravné nepříjemnosti, s obtížně odhadnutelnými náklady.

Proč využít virtualizaci


Moderní cloudové služby nabízejí jako jednu z voleb kompletní virtuální desktop stanice - Windows stroje fungující v cloudu formou tzv. DaaS (Desktop as a Service). Jsou to napříkled Amazon Web Services se svým Amazon WorkSpaces, Citrix Workspace, VMware DaaS (Desktone), Microsoft Azure, apod. Další možnou cestou jsou streamovaná prostředí s přenášením konkrétní desktop aplikace do klientského web browseru. Příkladem podporovaných služeb je Amazon AppStream 2.0 nebo Citrix XenApp. Vzhledem k nutnosti rychlé obousměrné komunikace je v obou případech potřeba silné internetové připojení s nízkou latencí, tedy s potřebou fyzické blízkosti poskytovatele služby. Ne všechny zmíněné služby jsou proto nabízené i v Česku a na Slovensku. Nicméně nabídka se rozrůstá.


Autodesk podporuje virtualizaci většiny svých produktů. Pro použití ve virtuálním prostředí je potřeba standardní jednouživatelská licence (single-user, na jméno) produktu Autodesku. Nelze využít plovoucí licence (NLM). Přiřazený uživatel pak může svůj CAD software používat na jakémkoliv zařízení, bez nutnosti instalace na toto zařízení. Stačí se přihlásit.

Doporučení pro virtualizaci CAD aplikací


Autodesk publikuje obecná doporučení pro provoz svých aplikací ve virtuálním prostředí formou Deployment Guide (viz příklad doporučení pro Amazon WorkSpaces, pro AppStream 2.0 a pro Citrix). Testuje také vybrané aplikace v prostředích Amazon WorkSpaces a AppStream, resp. je certifikuje pro Citrix. Především je doporučen dostatečný výkon, kapacita RAM a podpora akcelerované grafiky ze strany hostitelské serverové služby. U tohoto typu služeb velmi záleží také na kapacitě a latenci připojení.


Další doporučení viz Virtual Installation Guidelines.

dle blogs.autodesk.com

Žádné komentáře:

Okomentovat