středa 3. června 2009

Použití CAD dat mimo konstrukční oddělení

Konstruktéři a projektanti si dnes už umí celkem dobře poradit s úskalími předávání a převádění formátů CAD souborů. Co si ale mají počít laici v oboru CAD? Návrhová data čas od času potřebují i další pracovníci v jiných odděleních podniku či spolupracující externí firmy. Typickým příkladem jsou kalkulanti, výroba, servis, obchodníci, marketing, vedení (v pořadí téměř po jednotlivých poschodích :).

I tito uživatelé bez jakýchkoliv zkušeností s CAD software potřebují návrhová data zobrazit, prohlédnout či odměřit detaily, někdy vytisknout nebo zobrazit kusovník a někdy i připojit grafickou připomínku. 2D a 3D CAD data se k nim mohou dostat ve formě souboru nebo jako součást firemního ERP systému.

To je okamžik, kdy přicházejí ke slovu CAD prohlížeče. Tyto zjednodušené aplikace umí pracovat s CAD daty v nativním formátu daného CAD software, ale přitom nezahltí uživatele desítkami ikonek a funkcí. Většina producentů CAD software navíc poskytuje takovéto prohlížeče (viewery) zdarma. Příkladem je Autodesk DWG TrueView nebo Autodesk Inventor Viewer.

Ještě schůdnější cestou je ale publikování CAD dat do zjednodušeného publikačního formátu (většinou se používá formát DWF/DWFx nebo PDF). Tyto formáty jsou o několik řádů menší a úspornější (pan ředitel nemusí mít zrovna CAD workstation aby si mohl prohlédnout 3D model posledního výtvoru firmy), odpadá komplikovaná práce s vázanými soubory sestav a externími referencemi, originální data jsou chráněna proti zneužití a pro 2D/3D zobrazení často není potřeba instalovat ani žádný prohlížeč. Publikování dat přitom nepředstavuje pro konstruktéra žádnou práci navíc - CAD aplikace je může vytvářet automaticky při každém běžném uložení vaší práce (viz např. automatické publikování DWF v Inventor/Vault nebo nástroje AutoDWF a AutoPDF pro AutoCAD).

Pokud potřebujete z vašeho podnikového systému jen přistupovat ke konkrétním datům z CAD souboru (atributy bloků, rohové razítko, vlastnosti výkresu, náhled), umíme tento požadavek řešit naprogramovanou aplikací. Podobné funkce využíváme například v našich rozhraních CAD-iProject nebo CAD-SAP. Obraťte se na info@cadstudio.cz.

Další čtení:
DWF - nástroje, publikování, prohlížení
Výhody DWF proti nativním CAD formátům
AutoDWF pro AutoCAD
Bezplatný prohlížeč pro DWG
Download CAD prohlížečů a utilit

Žádné komentáře:

Okomentovat