neděle 15. května 2011

Autodesk Mudbox není jen na příšerky

MudboxSoučástí několika nových profesních sad Autodesku - "Design Suite 2012" je i 3D aplikace Autodesk Mudbox. Tento nepříliš známý nástroj z dílny Autodesku doplňuje klasické přesné "inženýrské" CAD nástroje o umělečtěji pojaté funkce, kterými lze dotvořit 3D návrh výrobku nebo stavby. Nejlépe lze asi Mudbox charakterizovat jako "3D Photoshop" nebo digitální "CAD plastelínu".

Funkce Mudboxu sahají od snadného nanášení textur na 3D modely, přes sochařské postupy, až po převody obrázků/textur na 3D geometrii. Typické využití Mudboxu je v oblasti počátačových her. Mudbox ale není jen na 3D příšerky do počítačových her. Možnost dotvářet "geometrické" 3D modely prostřednictvím dalších typů nástrojů, které jsou v klasických CAD aplikacích jen obtížně realizovatelné, je užitečným doplněním návrhových postupů. Vaše výsledné návrhy a projekty tak mohou získat další kvalitu.

Funkce Mudboxu nejlépe ukáží videa:





Mudbox např. umí (pokročilejším způsobem) nahradit programy jako jsou ZBrush, popř. ZSurf - viz Tip - gravírování obrázků.

Mudbox je součástí několika profesních sad Design Suite - viz též komplexní proces navrhování. Je kompatibilní s CAD modely aplikací řady Autodesk 2012, i s animačním nástrojem Autodesk 3ds Max 2012.

Mudbox 2012 je součástí produktů Autodesk Design Suite 2012, Product Design Suite 2012 a Entertainment Creation Suite 2012 - lze jej tedy získat i zdarma při přechodu z AutoCADu, Inventoru nebo Maxe na odpovídající Design Suite.

Žádné komentáře:

Okomentovat