čtvrtek 29. srpna 2013

Nový "LT" produkt - Autodesk Maya LT


Před 20 lety, v roce 1993, Autodesk uvedl první produkt s označením "LT" (někdy označovaný jako light či limited technology) - AutoCAD LT. Oproti "dospělému" AutoCADu má verze LT řadu omezení (3D, nadstavby, render, licencování, výkon), ale pro řadu uživatelů nejsou tato omezení podstatná. AutoCAD LT si brzy získal oblibu především díky své nízké ceně a díky plné kompatibilitě s "plnou" verzí AutoCADu - jak co do ovládání, tak co do kompatibility DWG souborů. Nedávno se k LT rodině Autodesku připojily další CAD aplikace - Inventor LT (parametrický 3D modelář kompatibilní s Inventorem) a Revit LT (projekční 3D BIM aplikace kompatibilní s Revitem). Také ony umožňují vstoupit do světa parametrického 3D modelování za pouhý zlomek ceny plné verze aplikace a přitom zachovat kompatibilitu souborů a uživatelského prostředí. LT aplikace někdy slouží i jako doplňkové licence k plným verzím, pro příležitostné nebo méně exponované konstrukční práce na dalších pracovištích.

Zcela novým členem rodiny "LT" je aplikace "Autodesk Maya LT". Ta je určena především pro vývojáře počítačových her, mobilních aplikací a tvůrce podobného 3D obsahu. Také tento produkt vychází z populární modelovací a vizualizační aplikace Autodesk Maya. Pro vývoj her jsou nejčastěji používány aplikace Autodesk 3ds Max a Autodesk Maya. Vzhledem k tomu, že verze LT byla cílena pro platformu Windows i MacOS, byla zvolena úprava aplikace Maya, protože i ta existuje (na rozdíl od 3ds Max) pro obě tyto platformy.


Díky své výhodné ceně (795$ na americkém trhu, plus možnost časových pronájmů, od 50$ měsíčně) zpřístupňuje Maya LT 2014 tvorbu 3D obsahu i pro příležitostné návrháře a začínající vývojáře mobilních aplikací. Kromě některých modelovacích a animačních funkcí, absenci rendereru a pluginů, je verze LT omezena maximální velikostí exportovaného modelu - 25.000 polygonů. Na rozdíl od výše zmíněných LT aplikací není Maya LT určena pro doplnění pracovních týmů používajících plnou verzi Maya - není možné přímé sdílení souborů mezi těmito verzemi, je nutné použít výměnný formát FBX. Maya LT používá interně vlastní souborový formát .mlt, ale importuje objekty formátů .ma, .mb, .obj, .fbx, .ai, nebo .eps.

Další informace najdete na stránce Autodesk Maya LT

Stáhněte si bezplatnou 15denní zkušební verzi Maya LT 2014 pro Windows 7/8 (64bit) nebo pro MacOS X 10.7/10.8

Žádné komentáře:

Okomentovat