pondělí 27. června 2016

Nové možnosti zachycení reality do 3D CAD modelů


Aplikace Autodesk ReCap 360 a návazná aplikace Autodesk ReMake nabízejí nové možnosti pro snadné zachycení reálných objektů okolo nás a převod zachycených tvarů na 3D model pro další zpracování. Takovéto technologie 3D skenování byly dříve dostupné jen jako úzce specializované nástroje spojené s velmi drahými laserovými 3D skenery. Dnes jsou nástroje pro "reality-capture" dostupné komukoliv a lze je kombinovat jak s laser skenery (LiDAR), tak se sérií ručně nafotografovaných snímků objektu z různých stran, nebo dokonce se záznamem "nalétnutým" z dronu.

Oblast možného nasazení této technologie je velmi široká - od "reverse engineering" postupů pro nasnímání tvaru výrobků ve strojírenství, přes nasnímání původního stavu stavby či terénu ve stavebnictví, až po zachycení věrných digitálních 3D kopií uměleckých nebo historických objektů.

Webinář CAD Studia pořádaný minulý pátek představil aplikaci Autodesk ReCap 360 Pro stojící na počátku postupu zpracování velmi rozsáhlých mračen bodů (až miliardy datových záznamů) nebo fotografií a jejich převod do 3D podoby snadno použitelné například v AutoCADu, Civil 3D, Plant 3D, Revitu nebo v 3ds Max. Záznam z tohoto webináře nyní můžete shlédnout i na YouTube kanálu CAD Studia a seznámit se tak s možnostmi, které může ReCap nabídnout ve vaší projekční praxi.


viz též Autodesk ReCap a Autodesk ReMake

Žádné komentáře:

Okomentovat