úterý 27. února 2018

Interaktivní 3D modely na Facebooku

Nejpopulárnější sociální síť, Facebook, nově podporuje publikování živého, interaktivního 3D obsahu přímo v příspěvcích "na zdi" uživatelských účtů nebo firemních stránek. Tato funkce má v současné době několik omezení, ale principiálně umožňuje publikovat jednodušší 3D modely pro zobrazení v desktopových a mobilních klientech Facebooku, včetně virtuální reality (VR/AR).

příklad na FB stránce CAD Studia - www.facebook.com

Pro práci s 3D obsahem je využíván zjednodušený formát glTF 2.0 vytvářený skupinou Khronos Group - viz glTF (.glb; .gltf). Tento formát lze ukládat z řady aplikací, prozatím ale ne přímo z profesionálních CAD nástrojů. Proto je nutné pro publikování CAD modelů na Facebook využít konverze - nejlépe přes formát Autodesk FBX, nebo přes některý síťový (mesh) formát, např. OBJ či STL. Nejsnazší cestou pro publikování 3D modelů z aplikací AutoCAD, Autodesk Inventor, Fusion 360, popř. Revit je export do FBX, OBJ (vč. materiálů) či STL a následný převod do souboru .glb pomocí aplikace Malování 3D ve Windows 10.

Při exportu OBJ z Inventoru nastavte pokud možno nižší přesnost (viz Možnosti exportu). Bude exportován i soubor .MTL takže v Malování 3D pak OBJ soubor načtěte včetně materiálů (zpracování může trvat) a následně model uložte jako .GLB.

Pro umístění GLB souboru do příspěvku na Facebooku pak stačí soubor přetáhnout myší do okna zprávy a volitelně upravit barvu pozadí modelu. Je však nutné použít web prohlížeč s podporou WebGL, např. Chrome či Firefox (nebo Android klienta Facebooku). Maximální velikost GLB souboru je omezena na 3MB, takže není možné publikovat složitější 3D modely (typický model z BIM aplikace Revit tak většinou neprojde). Textury modelu je nejlépe použít v JPG, do velikosti 2k. Čtenář následně může publikovaným modelem volně otáčet a prohlížet si jej ze všech stran. Vaše glTF modely můžete také publikovat do VR prostředí Facebook Spaces.

Pro převod CAD modelů do glTF můžete použít cesty uvedené v našem průvodci pro převod CAD formátů (viz převody do glTF) nebo některý ze specializovaných nástrojů (prozatím většinou opensource beta verze) - příklady:


Živá ukázka (FB, ne v MSIE):



Máte zajímavý 3D model publikovaný na vašem Facebooku? Pochlubte se a pošlete nám jej i na FB stránku CAD Studia.

Žádné komentáře:

Okomentovat