sobota 3. března 2018

Mapování what3words s CAD podporou a česky


Oceňovaná mapovací služba what3words (viz náš starší článek Celý svět třemi slovy) se dočkala české lokalizace. A tuto českou lokalizaci podporují i mapové aplikace a služby CAD Studia, konkrétně freeware nadstavba AutoCADu - GeoCode a online převodník mapových souřadnicových systémů a mapových jednotek - služba na portálu CADforum.cz.

Geolokační princip služby what3words je jednoduchý - je založen na přiřazení 3 konkrétních slov jakémukoliv místu na povrchu Země rozděleném čtvercovou sítí s přesností 3 metrů. Adresu budovy, ale třeba i konkrétní místo v poušti nebo v oceánu tak můžete označit kombinací tří snadno zapamatovatelných slov. Vedle původního slovníku anglických slov lze tedy nyní využít i česká slova.

A díky firmě CAD Studio a její freeware utilitě GeoCode je princip what3words použitelný i v aplikaci AutoCAD, resp. v Autodesk Civil 3D. Bod na georeferencované DWG mapě můžete zakódovat do 3 slov, nebo naopak zadaný třislovní kód převést na souřadnici na CAD či GIS mapě.

Sousloví koberec.mapovat.obdiv vás tak například jednoznačně přivede do českobudějovické pobočky CAD Studia a kód laky.upevnit.vrtulník pak zase do té brněnské:


Více na:
- Aplikace GeoCode
- Převodník GPS na CADforum.cz
- Možnosti použití utility GeoCode
- Mongolsko i Mercedes využívají what3words
- Web what3words.com

Žádné komentáře:

Okomentovat