neděle 3. února 2008

Stěhuje se rendering na grafické karty?

Jak informovaly už například lednové X-NEWS, výrobce grafických karet nVidia koupil německou firmu Mental Images. Ta je mimo jiné autorem vizualizačního software "Mental Ray". Technologie Mental Ray je přitom používána jako rendering technologie v dlouhé řadě CAD aplikací a vizualizačních nástrojů. Mimo jiné je Mental Ray jádrem rendrovacích funkcí AutoCADu, Autodesk Inventoru, 3ds max a v budoucnu i Revitu. Podobně využívají tuto technologii i další producenti CAD software.

Cíle a plány firmy nVidia s touto akvizicí lze jen odhadovat, ale je logické že jedním z cílů může být snaha přenést část vizualizačních funkcí ze softwarových technologií přímo do GPU - tedy do hardware. Z toho mohou profitovat i budoucí uživatelé CAD aplikací - rendering funkce v CAD aplikacích totiž prakticky nevyužívají vysoký grafický výkon dnešních grafických karet. Pokud budoucí technologie firmy nVidia nabídnou rendering funkce "na čipu", můžeme se i CAD aplikací dočkat smazání rozdílu mezi editačním a rendering pohledem - tedy veškerá práce bude moci probíhat v plně vyrendrované podobě. "Hardwarově asistované" rendering funkce mohou rovněž zrychlit rendrovací operace v aplikacích jako je VIZ nebo 3ds max.

Do budoucna určitě můžeme očekávat vyšší hardwarovou podporu rendrování na kartách nVidia. Je paradoxní, že spolupráce s grafickými kartami je dnes na vyšší úrovni u stodolarových počítačových her než u tisícidolarových 3D CAD aplikací...

Žádné komentáře:

Okomentovat