čtvrtek 21. února 2008

AutoCAD 2009, Inventor 2009, Revit 2009...

S blížícím se jarem se blíží i uvedení každoroční nadílky nových verzí aplikací firmy Autodesk - tentokrát řady 2009. Již několik let Autodesk udržuje pravidelné roční tempo uvádění nových verzí. Mimo jiné tak vlastníci ročního předplatného (subscription) získají v rámci svého předplatného vedle rozšiřujících modulů i nové verze svých CAD aplikací.

Co je nového ve verzích 2009? Ty mají některé společná systémová vylepšení - od Vista logo certifikace, přes podpory procesorové instrukční sady SSE2 až po nativní 64bitové verze. Ty přinášejí - zejména v případě Inventoru 2009 - podstatné výkonnostní zlepšení při práci s velkými sestavami. Nové CAD aplikace přinesou i snazší vzájemnou spolupráci (sdílení dat) a společné jednotné ovládací prvky. Prvními vlaštovkami v tomto směru jsou navigační nástroje ovládacího kolečka SteeringWheels pro 2D navigaci (zoom, panoramování, procházky) a ViewCube pro snadné přepínání 3D pohledů. Ty najdete v AutoCADu, Revitu, Inventoru i Design Review. Dalším spojovacím prvkem je nová verze formátu DWFx založená na standardu XPS - to umožňuje prohlížet CAD data bez prohlížeče, přímo operačním systémem. Nástroj Design Review 2009 umí tyto soubory připomínkovat.

AutoCAD 2009 upoutá podstatnou změnou hned na první pohled. Ve verzi 2009 dochází k výrazné změně uživatelského rozhraní - standardním ovládacím prvkem je nyní "pás karet" (ribbon) známý z MS Office 2007. Jde o následníka Řídícího panelu (Dashboardu). Pro uživatele, kteří považují tento ovládací prvek za kontroverzní, je k dispozici i původní systém roletových menu. Další ovládací prvky se skrývají pod "kouzelným červeným A". Verze 2009 ale obsahuje i řadu nových funkcí - např. Macro Recorder, nový Správce hladin, dynamické tooltipy, okna Rychlých vlastností, nový stavový řádek, podporu formátu DGN V7 a řadu nových navigačních postupů.




Nad funkcemi AutoCADu 2009 je postavena - s dalšími vlastními vylepšeními - i řada profesních (vertikálních) aplikací - AutoCAD Architecture 2009, AutoCAD Map 3D 2009, AutoCAD Civil 3D 2009, AutoCAD Mechanical 2009, AutoCAD Electrical 2009, AutoCAD P&ID 2009, rastrová nadstavba AutoCAD Raster Design 2009 i bezplatný DWG prohlížeč Autodesk DWG TrueView 2009.

Inventor 2009 se může pochlubit zejména novými nástroji pro tvorbu plechových dílů, vylepšenou prací s rozsáhlými sestavami, novými funkcemi Design Acceleratoru a Generátoru rámů, potrubními funkcemi a dynamickou simulací. Inventor 2009 rozšiřuje interoperabilitu podporou cizích 3D formátů - např. Solidworks, UGS, Pro/E, Parasolid.



BIM aplikace Revit 2009 obsahuje nové rendering jádro Mental Ray, nové modelovací, navigační a kótovací nástroje, práci s místnostmi, rychlejší tisk, export FBX, i speciální nástroje pro návrh energeticky nenáročných staveb.

Podrobnější informace o novinkách a možnostech získání nových verzí řady 2009 získáte na www.cadstudio.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat