pondělí 9. června 2008

Pravý domácí CAD - a zadarmo

Brát si "práci domů" asi není pro většinu zaměstnanců příliš populární kratochvíle (a nemusí se jednat jen o profese příslovečných "ošklivých pánů s motorovou pilou"). Podobný odpor může tento princip vzbuzovat i u podstatně noblesnějších profesí, včetně projektantů a konstruktérů.

Je ovšem řada zaměstnanců, kterým naopak koncept práce "z domova" (tzv. Home office) velmi vyhovuje a jsou situace, kdy šturmování před odevzdáním zakázky takovou práci z domova o večerech či víkendech prostě vyžaduje.

I dnešní technologie bezpečného širokopásmového připojení přes internet, systémů pro sdílení dokumentů a výkonných notebooků nebo od ratolestí dočasně vypůjčených domácích herních počítačů (často výkonnějších než počítač v kanceláři) umožňují prakticky rovnocennou konstrukční práci z pohodlí domova.

Nelze přitom ale zapomínat ani na otázky licencí takto používaného CAD software. Pokud je doma používaný počítač v majetku firmy (zaměstnavatele), je situace jednoduchá. Prostě na domů přineseném počítači (většinou notebooku) používáte standardní firemní licenci CAD software - ať už lokální, nebo výpůjčku firemní síťové licence - např. AutoCADu, Inventoru nebo Revitu. Pokud ale jde o váš soukromý domácí počítač, není standardně možné si na takový počítač nakopírovat cizí firemní licenci - jednalo by se o porušení licenční smlouvy.

Řešením je tzv. Home-Use License Agreement (HULA), politika firmy Autodesk umožňující zaměstnacům firmy bezplatně využívat dodatečnou domácí licenci firemního CAD software. Home-Use Policy je k dispozici pro držitele Autodesk Subscription a tvoří jednu z významných výhod tohoto systému údržby CAD software (mimochodem levnějšího než standardní upgradování). Home-Use policy byla zavedena před rokem (viz X-News) a platí pro všechny aplikace Autodesku se Subscription podporou.

Podobný zaměstnanecký program - "Microsoft Office Home Use" - je nabízen i v rámci multilicenčních smluv na Microsoft Office.

Materiály k podmínkám použití a postupům žádosti o HULA najdete ve vašem Subscription centru nebo kontaktujte firmu XANADU.

Žádné komentáře:

Okomentovat