úterý 29. června 2010

Cloud Rendering - web služba Autodesk Project Neon

Velmi užitečnou web službou využívající prakticky "neomezeného" výpočetního výkonu "mračna serverů" na internetu je Autodesk Project Neon.

Pomocí této bezplatné web aplikace (technology preview z Autodesk Labs) můžete snadno vytvořit fotorealistický rendering pohledů i velmi komplikovaných 3D DWG modelů vašich projektů. Výpočetně náročnou úlohu renderingu tak můžete odsunout z vašich počítačů na škálovatelnou síť strojů Autodesku (resp. v tomto případě asi spíše strojů Amazonu). Nemusíte tak zatěžovat vaše CAD stanice nebo povyšovat jejich výkonnostní parametry.

DWG výkres uploadujete přímo jako DWG soubor AutoCADu nebo jako eTransmit ZIP balíček obsahující potřebné xrefy nebo materiálové textury. 3D DWG výkres musí obsahovat model scény, definice světel a především předdefinované pojmenované pohledy, které pak volíte jako parametr pro rendering.

Službu Project Neon najdete na adrese neon.labs.autodesk.com. Po přihlášení na váš Autodesk účet (ze Subscription nebo z diskuzních fór Autodesku) uploadujete DWG vašeho projektu a zvolíte požadovaný pohled pro rendering a požadovanou kvalitu renderingu. Pak už jen vyčkáte až severoamerické servery pilně zpracují váš projekt. Podle složitosti scény a zvoleného rozlišení očekávejte výsledek za řádově minuty až desítky minut. Můžete ale nechat rendrovat i hned několik scén najednou. Na výsledek přitom nemusíte čekat - služba vám po dokončení úlohy odešle upozorňovací e-mail a vy si pod svým účtem jen vyzvednete (stáhnete) hotový rendering obrázek (PNG nebo JPG).

Například ukázková scéna (7MB DWG) se ve vysoké kvalitě a výsledném rozlišení 1920x1080 pixelů rendruje cca 12 minut.

Nastavení parametrů

Probíhající render, výsledky

Příklad výsledného renderu interiéru

Žádné komentáře:

Okomentovat