pondělí 28. června 2010

Síla zvyku a její dopady v IT

Síla zvyku, pozitivní a negativní vlivy. Dnes se shodou okolností sešly krátce po sobě dvě situace, v nichž hrála roli síla zvyku, u obou zdánlivě v opačném gardu. Oč se jednalo a jaké z toho plyne poučení?

1) Aneb proč je dobré dodržovat dobré zvyky

Řada uživatelů v těchto dnech provádí upgrade na nový Vault 2011. To zpravidla vyžaduje aktualizaci SQL Serveru (na Service Pack verzi). Na tuto potřebu instalátor Vaultu upozorní, což je v pořádku. Co už není v pořádku je to, že nová verze SQL serveru můžete také vyžadovat nový SP k operačnímu systému (WinXP SP3) - a to vyžadovat dokonce tak vehementně, že se starým SP (WinXP SP2 bez hotfixů) se systém může dostat do stavu, kdy start OS havaruje nechvalně známou modrou obrazovkou smrti nebo nekonečným opakovaným restartováním. A na tuto důležitou potřebu už žádné upozornění nedostanete. Určitě nic po čem by CAD manager nějak obzvláště toužil...

Jaké z toho plyne poučení? Před aktualizací důležitých aplikačních komponent si ověřte jejich kompatibilitu a ujistěte se, že váš systém je v aktuálním stavu (pomocí pohodlné služby Windows Update, resp. spíše Microsoft Update).


2) Aneb proč je špatné zvykat si na nepohodlí

Předesílám, že tady jsem sám spoluobětí a také jsem si "zvykl". Řada uživatelů už někdy narazila na problém pomalého spouštění AutoCADu (nebo Civilu, Inventoru, atd.). Povšimnete si toho především v situacích, kdy máte přímé srovnání (druhý stejný počítač, zpomalení po přechodu na rychlejší počítač, apod.). Sám jsem si na svém pracovním počítači zvykl na pomalé, cca dvouapůlminutové spouštění Civilu a zhruba minutové spouštění AutoCADu (neprojektuji, takže mně to netrápilo denně). Dnes kolega řešil se zákazníkem (jehož to samozřejmě trápilo více) podobný problém. Nakonec dospěli k našemu staršímu (už hodně staršímu) CAD tipu k problematice pomalého nabíhání CAD aplikace - Tip 4640.
A hle - bod 2 tohoto tipu zázračně "vyléčil" problém u zákazníka, a jak jsem s překvapením následně zjistil, i u mne (také jsem měl ono nastavení chybné). Odměna: Civil mi teď místo strašlivých (teď už to vím) 2.5 minuty nabíhá za pouhých 25 sekund.

A vedle odměny i poučení - nezvykejte si na nepohodlí. Nepohodlí vám znepříjemňuje život a jak se ukazuje, bývá často snadno odstranitelné. Nebojte se tedy "otravovat" vašeho dodavatele (ano, nás) a chtějte drobná i větší nepohodlí odstranit. Pokud je to jen trochu možné, pomůžeme. A váš život bude pohodlnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat