pátek 1. července 2011

Vytvoř 3D, zobraz 3D (i na mobilu)

Dvě nové aplikace Autodesku pomáhají vytvořit 3D modely a interaktivně zobrazit tyto modely ve 3D - a to i na mobilních zařízeních. Obě aplikace jsou přitom k dispozici zdarma.

První z nich je Autodesk Project Photofly - aplikace popsaná již dříve na tomto blogu. Photofly "zázračně" konvertuje sérii fotografií na 3D model. Autodesk označuje projekt Photofly jako "rannou beta verzi", ale na rannou betu funguje tedy překvapivě dobře.

Prováděli jsme další testy této aplikace a zde jsou některé praktické tipy: vyhněte se lesklým povrchům, nepoužívejte blesk, nekombinujte v jedné scéně různé typy fotoaparátů, pokud možno nepoužívejte zoom, každý bod modelu by měl být alespoň na 3 různých snímcích, pokud snímky natáčíte kamerou, zafixujte ohniskovou vzdálenost (ostření), modely vždy obcházejte - neotáčejte jej.
Nepoužívejte Photofly aplikaci Photo Scene Editor ve Windows Vista (pády, chybějící funkce).

Některé povedené i nepovedené příklady z našich testů (3D výsledky) si můžete prohlédnout na stránce Photofly testy.

Hezký tip od Scotta Shepparda upozorňuje na možnost sdílení vašich 3D scén pomocí jediného, miniaturního souboru .3DP. Můžete to vyzkoušet na našem, pouze 4kB velkém, souboru Pejsek.3dp. Stačí tento soubor stáhnout, spustit Photo Scene Editor a otevří tento 3DP soubor jako "Existing scene". Tlačítkem "Download" pak z web-cloud serveru získáte chybějící zdrojové obrázky a samotný již vygenerovaný 3D model.


Jedna z voleb publikování z Photofly - IPM - nás přibližuje k druhé nové aplikaci Autodesku. Má "velký" název a přitom je určena na "malá" zařízení - je to Autodesk Inventor Publisher Mobile Viewer for Android (známý též jako "IPM Viewer"). IPM Viewer již byl k dispozici pro Apple iPad a iPhone. Nyní tedy přichází i pro stále populárnější mobilní zařízení založená na operačním systému Android - tablety a mobilní telefony. Prohlížeč můžete stáhnout zdarma na Android (resp. Apple) Marketu nebo z Download stránky CAD Studia.

Na vašem mobilním telefonu pak můžete otevřít IPM soubor a překvapivě hladce jej otáčet ve 3D nebo zoomovat pomocí "štípnutí". Neděste se, že v aplikaci nenajdete příkaz Otevři - jakýkoliv soubor, který dostanete e-mailem nebo třeba přes Drop-box bude automaticky otevřen v IPM Vieweru.


IPM je kombinovaný 3D formát který obsahuje 3D geometrii, textury, animace a textové údaje. Lze jej publikovat z programu Inventor Publisher, jednoho z nástrojů pro digitální prototypy. Publisher vytváří elektronické verze montážní a servisní dokumentace.

Žádné komentáře:

Okomentovat