sobota 30. září 2017

3ds Max 2018.3 - animace tekutin - lijeme čokoládu


Komunita uživatelů Autodesk 3ds Max má podobně jako u jiných aplikací možnost ovlivňovat budoucí vývoj tohoto produktu formou uživatelských přání a nápadů (fórum Autodesk Ideas). Nejžádanější funkcí v těchto hlasováních byla už delší dobu funkce animace tekutin. A právě tato funkce je hlavní novinkou právě uvedené aktualizace 3ds Max 2018.3. Update Max 2018.3 je určen pro všechny uživatele s maintenance nebo se subscription - ti si jej můžou stáhnout z Autodesk Account nebo pomocí utility Desktop App.

Funkce 3ds Max Fluids nabízí realistickou simulaci chování tekutin, včetně podpory pro MAXtoA. Částicový přístup (Bifrost) věrně simuluje fyzikální vlastnosti různých druhů tekutin (voda, olej, med, láva, želé, čokoláda) včetně vlivů gravitace, kolizí s okolními objekty a dalšími narušeními pohybového pole. Vaše architektonické scény můžete snadno doplnit o vodotrysky, vodopády nebo fontány. Snadno ovladatelné funkce Fluids dokáží využívat vícejádrové procesory a zpracování na pozadí pro maximální urychlení výpočtu simulace. Můžete tak také snáze vyzkoušet různé varianty scény. Je podporován import a export souborů .BIF a .VDB.

Nový silový (Force) objekt zvaný Motion Field Force využívaný v simulacích tekutin a kapalin lze využívat také pro částicové systémy nebo deformaci síťových modelů. Pohybové pole (Motion Field) spojuje prvky turbulencí, gravitace a tahu pro snazší ovládání působících sil. Lze jej využít i například pro přesvědčivé simulace kymácení větví stromů ve větru.

Rozšířen byl rovněž plugin pro Arnold renderer - MAXtoA (5.0.1.3). Ten přidává podporu pro 3ds Max Fluids a umožňuje exportovat .BIF soubory do aplikace Autodesk Maya.

Ukázka nastavení animace tekutin a onen slíbený příklad - lití čokolády:





Další informace a ceny viz 3ds Max

Žádné komentáře:

Okomentovat