čtvrtek 3. ledna 2019

Porovnání rychlosti SHX a TTF fontů v AutoCADu



Už dávno neplatí poučka, že pro rychlé zobrazení textů v DWG výkresu AutoCADu je vhodné používat co nejjednoduší SHX písmo, tedy font Txt.shx. S využitím naši nové freeware utility CMDtimer - viz tip - jsme porovnali rychlost regenerace výkresu obsahujícího rozsáhlé pole textů s celkem cca 210.000 slov.

Toto porovnání přineslo poměrně překvapivé výsledky - se superjednoduchým písmem Txt.shx trvala regenerace tohoto testovacího výkresu cca 0.7 sec, kdežto s TrueType písmem Arial.ttf pouhých 0.5 sec. Tato hodnota se nezměnila ani při "narušení" zobrazovacího jádra TrueType fontů nastavením nestandardní šířky/sklonu písma. SHX písma obsahují podstatně méně vektorů, ale zobrazuje je přímo AutoCAD, kdežto TrueType písma (TTF) jsou podle požadavků AutoCADu zobrazována grafickým jádrem Windows.

Konkrétní výsledky budou samozřejmě závislé na rychlosti CPU, výkonu grafické karty, velikosti obrazovky, zoomu, rychlosti paměti, asi i na verzi AutoCADu ad., nicméně vítězství výkonu TrueType písem tím ohroženo nebude. Věřte tedy výchozímu nastavení textového stylu Standard v DWT šabloně AutoCADu - přednastavený TrueType font je nejen hezčí ale i rychlejší než starší SHX fonty.

Specifikace testovacího PC: HP Z240, i7-6700 3.4GHz, 32GB RAM, nVidia K620, Win10, AutoCAD 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat