úterý 30. července 2019

Těžký život Apple vývojáře

Již cca 13 let provozujeme a postupně doplňujeme naši bezplatnou konverzní aplikaci Units Converter (převodník fyzikálních jednotek, viz sekce Převodníky na CADforum.cz) s více než 750 různými měrnými jednotkami, včetně historických (i staročeských) a mezinárodních jednotek (asijských, jihoamerických, římských, řeckých, rakousko-uherských), včetně převodu zápisu římských čísel, apod.

Není to jistě žádný programátorský zázrak, spíše mravenčí práce při postupném sbírání různých zajímavých měrných jednotek, ale když pak rychle potřebujete převést tlak v librách na palec čtvereční na něco normálního, nebo zjistit, zač je toho brněnský loket, či kolik žejdlíků jste včera večer vypili, může se vám tento konvertor hodit.

Stejné převodníky jednotek dáváme k dispozici také ve formě doplňkové aplikace (palety) pro AutoCAD (viz Autodesk Apps, přes 5000 stažení), pro Inventor (součást bonus nástrojů X-Tools), pro Fusion 360 (součást F-Tools) a od loňska i jako mobilní aplikaci pro zařízení s OS Android - viz appstore Google Play. Jedním z cílů přitom bylo zachovat stejný, kompatibilní vzhled na všech těchto platformách. Portace původní web aplikace pro jednotlivé platformy byla většině případů velmi snadná.

Před zhruba měsícem jsme se rozhodli - i na základě několika požadavků zákazníků - uvést tuto jednoduchou aplikaci i pro minoritní mobilní platformu, Apple iOS.

Po samotném vývoji, resp. úpravě pro platformu iOS a otestování nastal okamžik samotného publikování na Apple App Store (iTunes). Celá infrastruktura definice, uploadu a ověřování aplikace je u Apple strašně komplikovaná a nepřehledná - zejména v porovnání s konkurenčním Google Play. Navíc nejen vývoj, ale i veškerou správu Apps musíte u Apple provádět z Macu (Google je naopak tolerantní a můžete používat jakékoliv zařízení).

Jako nováčci na této vývojářské platformě jsme čekali nějaký zádrhel, potřebný elektronický podpis, kompatibilitu s verzemi iOS nebo něco podobného. Jaké ale bylo naše překvapení, když aplikace byla Applem odmítnuta jako "Design Spam".



Po několika kolech mailového dohadování jsme si vyžádali telefonickou konzultaci. Hovor s jistou Ewelinou z amerického Apple byl ovšem výživný. Hned při prvním kontaktu s platícím zákazníkem vystupovala tato dáma velmi arogantně, že aplikace porušuje pravidla, není unikátní a že ji (ona) neschvaluje. A navíc, bůhví kde prý jsme návrh okopírovali.

Přes opakované dotazy ovšem nebyla neschopna říci, které pravidlo jsme porušili, stále opakovala jen vágní "sluníčkové" formulace o co nejlepším uživatelském zážitku, o zajištění bezpečnosti (bezpečnosti? převodníku bez jakýchkoliv oprávnění?) návštěvníků AppStore, o užitečnosti (pro Ewelinu?), nedostatečné zábavnosti (zábavnosti?) této konverzní aplikace, o její neunikátnosti (že již mají na AppStore i jiné převodníky, sic!), včetně fascinujícího doporučení "dát aplikaci jiný obsah a jiné funkce" (třeba že by se v ní stříleli Klingoni za zpěvu Karla Gotta?). Pochopil bych jakýkoliv konkrétní požadavek (nakonec, jejich píseček, jejich pravidla) na barvy, fonty, loga, kompatibilitu apod., již známe podobné požadavky z Autodesk Apps, ale nikoliv to, že požadavky budou ad-hoc vymýšleny nějakou Ewelinou.

Podstatu jejich výhrad vystihuje citát - nemáme konkrétní pravidla, ale tato pravidla jste porušili a dokud porušení nenapravíte, aplikaci neschválíme - prostě taková Hlava XXII:

„We understand that there are no hard and fast rules to define useful or entertaining, but Apple and Apple customers expect apps to provide a really great user experience.“



Nemíníme tuto freeware aplikaci jen kvůli podivným (ne)pravidlům v Apple App Store předělávat a narušovat její kompatibilitu s ostatními podporovanými platformami. Oželíme i zbytečný poplatek za developerský účet, protože Apple samozřejmě při odmítnutí služby peníze nevrací. Omlouváme se tedy tisícům uživatelů našeho Převodníku jednotek, tuto aplikaci prostě na vašem iOS nenajdete.

PS: Perlička ilustrující obchodní procesy této společnosti – na základě žádosti o telefonické vysvětlení chtěli vědět kdy že mají zavolat. V očekávání důležitého telefonátu ze samotného Applu jsem tedy v pondělní zprávě benevolentně navrhl: zavolejte kdykoliv mezi 8:00-11:30 nebo mezi 12:00-15:00 místního času (GMT+2, Praha). Odpověděli: OK, ozveme se během 3 dnů. Zavolali v pátek v 11:43...

Prostě podivný svět Apple, nedoporučuji se do něj pouštět komukoliv s technickým myšlením.

Žádné komentáře:

Okomentovat