úterý 29. října 2019

Design Automation API - CAD/BIM aplikace v cloudu



Autodesk uvádí tři nové cloudové služby určené pro vývojáře CAD a BIM aplikací. Již delší dobu u Autodesku funguje služba "AutoCAD I/O", kterou si můžeme představit jako programovatelný AutoCAD sedící "v cloudu" a očekávající příkazy odeslané z aplikací nezávislých vývojářů, právě pomocí "Design Automation API", jednoho z nástrojů vývojářské platformy Autodesk Forge.

Nabídka Design Automation API se v těchto dnech rozšířila o podporu 3 nových aplikací - Inventor, Revit a 3ds Max. Vývojáři doplňkových aplikací tak nyní mají v ruce jakýsi virtuální Inventor, Revit nebo 3ds Max a mohou jej vzdáleně využívat pro jimi požadované operace. Jednoduchá aplikace tak může například ověřit zadanou 3D sestavu Inventoru (aniž by uživatel měl Inventor), doplnit do ní předdefinované díly, převést ji do jiného formátu. Jiná aplikace může z vašeho BIM modelu Revitu vygenerovat výkaz oken, vytvořit požární dokumentaci, zpracovat parametrické rodiny. Aplikace pro vývoj her může například ve vše scénách vyměnit jednu postavičku za jinou nebo nasimulovat určitý pohyb. To vše bez potřeby mít nainstalován Inventor, Revit či 3ds Max a vlastnit jeho licenci. Uvedení této služby už avizovali zástupci Autodesku na konferenci CADfórum 2019.

Takováto cloudová služba (jakýsi "pronájem jádra" Inventoru či Revitu, software jako služba - SaaS) je samozřejmě pro vývojáře zpoplatněna. Platí se - formou cloud kreditů (cc) - za konkrétní spotřebovaný "strojový čas" v cloudu, přičemž cena je cca 6 cc/hod (1 cc je cca 1 Euro). Běžné operace zaberou řádově sekundy strojového času, náročnější operace až minuty - například 6 sekund výpočtu tedy stojí 1 eurocent (26 haléřů).

Pro uživatele otevírá tento typ cloudových služeb další možnosti zjednodušení, zlevnění a zefektivnění typických či opakovaných pracovních postupů - nemusí už tento typ úloh složitě řešit na vlastních nainstalovaných CAD/BIM aplikacích, ale mohou využít jednodušeji ovladatelnou zakázkovou aplikaci vyvinutou na míru.

S využitím API služeb platformy Autodesk Forge máme v CAD Studiu zkušenosti a máme už nasazené i komerční aplikace využívající tyto technologie. Máte nápad jak využít cloudovou automatizaci i ve vaší firmě? Ozvěte se nám. Viz jednoduchá ukázka možností - konfigurátor s exportem do zvoleného CAD formátu:





Žádné komentáře:

Okomentovat