středa 15. dubna 2020

Síťové rozmístění přímo v Autodesk Account



Ve správě účtů Autodesk Account (na adrese manage.autodesk.com) se nedávno objevila nová funkce - možnost vytváření jednotného instalačního obrazu některých aplikací přímo pomocí nástrojů účtu Autodesk Account. Pomocí tří jednoduchých kroků si můžete přednastavit konfiguraci dané aplikace a stáhnout si přímo její optimalizovaný instalační obraz.

Hlavní výhody jsou dvě - jednak stahujete menší objem dat, jen aplikační komponenty, které opravdu potřebujete, a jednak máte k dispozici přímo přizpůsobený instalátor vyhovující konkrétním potřebám vaší společnosti a jednotliví uživatelé už nemusí při instalaci přemýšlet nad jednotlivými variantami nabízenými v obecném instalačním programu, nebo se pídit po produktových klíčích a sériových číslech - instalace je pro uživatele zcela "tichá", automatická. Instalační obraz můžete na stanice uživatelů distribuovat i automaticky, např. administračním nástrojem SCCM (Microsoft Endpoint Configuration Manager).

Funkci online rozmístění najdete (jako Správce kontraktu nebo Koordinátor softwaru) v levém panelu pod volbou Rozmístění (Deployments). Ale pozor, prozatím je tento nový způsob modulární instalace nabízen jen pro některé aplikace, konkrétně 3ds Max 2021, Maya 2020, Maya LT 2020 a VRED 2021. Další aplikace budou postupně přibývat.



V prvním kroku volíte jednotlivé produkty, typ licence, jazyk aplikace, sériové číslo, licenční server, instalační složku a jednotlivé komponenty dané aplikace (např. pro 3ds Max: zda instalovat komponenty Substance, Civil View, zda budete pracovat s modely Revitu či Inventoru, atd.). V dalším kroku si nakonfigurované rozmístění pojmenujete a zvolíte (lokální) Windows cestu pro uložení instalace a jejího protokolu. V posledním kroku rozmístění vygenerujete a stáhnete na váš počítač předinstalační program. Jeho spuštěním vytvoříte a stáhnete samotný instalační obraz, který umístíte např. na váš firemní souborový server. Pro ruční spuštění instalace pak použijte soubor NázevRozmístění.BAT.

Tvorbu síťového rozmístění umožňovaly a umožňují i administrátorské instalace dalších produktů, ale tam jde o jiný princip - ony přizpůsobené instalace se vytvářejí ručně, až na počítači administrátora ve firmě.

Připomínáme, že v účtu Autodesk Account najdete kromě přehledu vámi zakoupených licencí (podobného jako máte na našem CAD eShopu nebo v Helpdesku) a jejich expirací i možnosti přiřazování licencí jednotlivým uživatelům a vydané aktualizace.

Aktualizace 4/2021: Viz též nová funkce "Vlastní instalace" v Autodesk Account.

Žádné komentáře:

Okomentovat