čtvrtek 2. dubna 2020

Pozor na nelegální podvodné nabídky CAD software

V posledních týdnech se opět množí různé obskurní a evidentně podvodné nabíky "výhodných" licencí CAD aplikací Autodesku nabízených na zahraničních i místních webových stránkách, na Facebooku a dalších sociálních sítích nebo v e-mailech - AutoCAD, Revit, 3ds Max a další. Tak jako se někteří piráti a hackeři neštítí využívat pandemie pro ransomware útoky proti nemocnicím, snaží se využívat současné nestandardní podmínky práce a omezenou míru ostražitosti i prodejci falešného softwaru.

Dejte si prosím pozor na to, kam směřuje odkaz online inzerátu, jaká je URL adresa a kdo provozuje stránku s "neodolatelnou" nabídkou softwaru, od koho vám přišel e-mail s výzvou na obnovu licence. Volte silného, osvědčeného, lokálního autorizovaného dodavatele s ověřenou technickou podporou a profesionálním lokálním týmem.

Software Autodesk je ZDARMA pro studenty a školy a některé aplikace nyní i pro komerční použití - viz COVID19

Obracejí se na nás uživatelé s dotazy jak aktivovat licenci, kterou zakoupili jako "zaručeně pravou" a "se zárukou vrácení peněz", ve snaze ušetřit a získat slibované atypické licenční podmínky. Vedle zcela prvoplánových plagiátů na doma vypáleném DVD nebo evidentních padělků, se často jedná o software určený pro jiný trh (Afrika, Asie). Dalším častým případem bývají starší verze software - buď kopie zakoupených produktů, nebo licence zaniklých firem, nebo přeprodané licence. Přeprodej od původního vlastníka originální licence je sice za určitých podmínek možný, ale u těchto nabídek často chybějí nutné dokumenty, např. faktura prokazující legálnost původní koupě nebo prokázání, že původní majitel už licenci nepoužívá. Odpovědnost přitom nese nakupující. Rovněž je třeba brát v úvahu, že starší verze již nejsou (starší než 2010), nebo brzy nebudou (od 4/2021) aktivovatelné.

Komentář společnosti Microsoft: „Ve světle dosavadních soudních rozhodnutí se jako jisté jeví to, že ten, kdo tvrdí, že nabyl užívací práva k softwaru z druhé ruky, nese důkazní břemeno ve vztahu ke splnění podmínek pro zákonné nabytí."

Komentář organizace BSA: „Takzvaný použitý software představuje většinou ve skutečnosti nelegální kopie originálního softwaru v různé kvalitě provedení, například kopie neurčené k prodeji (NFR) a podobně. Piráti se neštítí ani padělat či pozměňovat identifikační COA štítky.“

Doporučujeme nakupovat bezpečně, lokálně, na CAD eShopu - shop.arkance-systems.cz společnosti Arkance Systems (CAD Studio). Ten umožňuje vybrat produkt a po zakoupení okamžitě (třeba v sobotu v noci) získat aktivaci zakoupené licence, upozorňuje na expirace předplatného, umožňuje snadnou správu všech vlastněných licencí. Ke každé licenci získáte lokální, českou a slovenskou technickou podporu, užitečné bonus nástroje (nadstavby CS+) zdarma a přístup k rozsáhlé databázi tipů, dokumentů, knihoven bloků a rodin, šablon a stylů podle lokálních norem.

Možná se k vám dostanou i automaticky generované nabídky pro nákup na zahraničním eStore Autodesku. Ať už jde o zakoupení licencí z trial verze, o některé obnovy subscription, nebo o dokupování cloud kreditů pro čerpání cloud služeb nebo přístup k rozšiřujícím funkcím (např. CAM ve Fusion 360). Ale pozor, takovýmto nákupem pod zavádějícím označením "u Autodesku" nebo "official store" získáte jen omezenou podporu v angličtině, nemáte (popř. u obnov ztratíte) nárok na naše bonus nástroje CS+, nemáte přístup na náš Helpdesk technické podpory, tedy ani k české znalostní bázi. A ve skutečnosti na tomto eStore nakupujete od společnosti Digital River, což je irský prodejce, rovněž "jen" partner Autodesku - když budete potřebovat něco reklamovat, nebo třeba upravit fakturu, licenci, doplnit IČO, nezbyde vám než volat do irského Shannonu a pokecat si v irštině...

Žádné komentáře:

Okomentovat