středa 1. září 2010

AutoCAD se vrací na MacIntoshe

Ač se o podobném kroku několik měsíců spekulovalo, přesto jde o překvapivý krok - Autodesk uvádí světově nejrozšířenější CAD aplikaci, AutoCAD, v nativní verzi pro Apple MacIntosh - AutoCAD for Mac.

AutoCAD pro Mac již přitom existoval. Naposledy v roce 1992 byl uveden AutoCAD R12 ve verzi pro Unix a Mac. Od verze R13 ale vývoj AutoCADu pokračoval již jen na platformě Windows. Vzhledem k dominanci Windows šlo tehdy o rozhodnutí logické a určitě přispělo k rychlosti vývoje AutoCADu - udržování multiplatformní verze přináší při vývoji nemalé potíže. A přestože se podíl MacOS na trhu nijak podstatně nezvýšil (v ČR činí cca 2.5% - viz graf), rozhodl se Autodesk oslovit komunitu uživatelů Maců a během 18 měsíců přeportoval aktuální verzi AutoCAD 2011 pro Mac OS X.

MacOS statistika
AutoCAD for Mac obsahuje naprostou většinu funkcí známé Windows verze AutoCADu a zachovává kompatibilitu DWG souborů. Chybí evidentní funkce vyplývající z vazby na operační systém nebo z odlišného způsobu ovládání standardního na Macu (chybí tedy např. ribbon, API volání systémových funcí Windows, OLE, apod.). Prozatím chybí také podpora stavů a filtrů hladin, sad listů a podložení DWF/DGN/PDF.

Zajímavým doplňkem AutoCADu který potěší skalní "Applisty" je AutoCAD WS (z WorkSpace) - mobilní verze AutoCADu umožňující pracovat s DWG výkresy AutoCADu i na mobilních zařízeních iPad, nebo dokonce iPhone a iPad Touch. AutoCAD WS využívá web cloud technologie Autodesk Butterfly - výpočetně náročnější část této aplikace tedy běží na cloud serverech Autodesku.

Žádné komentáře:

Okomentovat