úterý 21. května 2013

Autodesk: Ready to 3D Print


"Ready to print" - to je asi nejcharakterističtější hlášení nové bezplatné aplikace z rodiny "kutilských" nástrojů Autodesk 123D - Autodesk 3D Print Utility. Tento nástroj umožňuje načítat 3D modely ve formátu STL a OBJ, tedy soubory typicky určené pro 3D tisk a provádět na nich případné poslední předstartovní úpravy před samotným tiskem.

Asi každý, kdo si někdy vyzkoušel 3D tisk na vlastní kůži, potvrdí že tištění nemusí být až tak jednoduché jak by se mohlo zdát z populárně naučných článků a zdaleka není ekvivalentní prostému stisku Ctrl+P. Nejde jen o ověření správného souborového formátu a správné rozměry modelu, ale i o volbu optimální orientace tištěného modelu v prostoru, řešení podpůrných struktur, pevnost nebo o úsporu materiálu přidáním dutin do objemového modelu. Vlivem principu 3D tisku nelze obvykle vytisknout "cokoliv", jakýkoliv 3D tvar, ale postupně vrstvený materiál musí tvořit spojitou strukturu, kdy vyšší vrstvička musí ležet na vrstvičce nižší - nemůže jen tak "viset" ve vzduchu. Proto záleží na vhodné 3D orientaci modelu a proto se do tištěného modelu někdy přidávají pomocné nosné struktury.


Právě pro tyto účely slouží Autodesk 3D Print Utility. Ať už používáte profesionální 3D CAD nebo některou z kutilských aplikací řady 123D, prvním krokem je vytvoření "tiskového" souboru STL (popř. OBJ) z vaší 3D aplikace. Místo odeslání takovéhoto souboru přímo do 3D tiskárny nyní můžete soubor otevřít v 3D Print Utility, prohlédnout si detaily, zkontrolovat velikost vzhledem k možnostem konkrétního modelu 3D tiskárny, případně upravit měřítko. Můžete volit barvu tiskového materiálu (PLA, ABS; pro zobrazení), zobrazit podpůrné struktury, zesílit příliš tenké stěny nebo naopak šetřit tiskový materiál tím, že z celoobjemového vyplněného tělesa vytvoříte těleso duté. Můžete rovněž zvolit počet kopií vašeho modelu pro vytištění v jedné tiskové úloze. Je vypsán odhadovaný čas tisku. Parametry materiálů a tiskáren lze upravovat pomocí Javascript souboru c:\Program Files\Autodesk\3D Print Utility\bin\resources\printers.json.

Výsledný model můžete rovnou odeslat do driveru MakerWare nebo Objet Studio, popř. můžete výsledný model uložit zpět do formátu STL nebo do formátu THING popř. OBJZF. Aplikace 3D Print Utility přímo spolupracuje s novými verzemi programů 123D Catch (3D modely z fotografií) a 123D Design (modelování), nebo ji lze spouštět i samostatně. Podporuje různé modely 3D tiskáren MakerBot a Stratasys Objet.


Utilitu 3D Print 1.0 si můžete stáhnout na CAD Studio Download nebo na stránkách Autodesk 123D

Žádné komentáře:

Okomentovat