pondělí 17. června 2013

Bagrista dříme v každém z nás

Touhu zabagrovat si alespoň jednou s opravdovým bagrem si v sobě řada z nás nese už od dětských let, kdy pískoviště bylo první praktickou učebnicí modelování terénu. A právě (dnes již dospělejší) zájemci o digitální modelování terénu si mohli v minulém týdnu vyzkoušet syrově praktický přístup k modelování terénu na akci pořádané firmou CAD Studio.

Po krátké teoretické přípravě a geodetickém zaměření stávajícího tvaru terénu už mohli účastníci vyrazit do sedel silných strojů, aby vlastníma rukama realizovali terénní úpravy. S instruktáží zkušených bagristů provedli dva výkopy (odřezy) a jeden násyp (skládku vykopaného materiálu). Pomocí AutoCADu Civil 3D pak vytvořili z naměřených bodů digitální model terénu stávajícího terénu včetně několika povinných spojnic. Geodeti mezitím zaměřili upravený terén. Z nového tvaru terénu a jeho DTM pak (po kvízu na odhad zeminy) mohli novopečení bagristé provést porovnání obou 3D modelů s výpočtem skutečných kubatur přesunuté zeminy.



Děkujeme geodetické společnosti Engineers Angermeier Engineers a ing.Hlaváčkové za pomoc při zaměřování divoké krajiny (pomocí GPS Leica) před bagrováním - a ještě divočejší po bagrování.

Žádné komentáře:

Okomentovat