úterý 11. června 2013

Máte nový počítač s Windows 8 - jaký CAD je kompatibilní?


Řada uživatelů CAD aplikací Autodesku si letos již pořídila nový počítač s předinstalovanými Windows 8. Následně stojí tito uživatelé před otázkou kompatibility jejich stávající verze CAD aplikace s tímto operačním systémem. U některých strojů je možné při prvním spuštěním zvolit downgrade na Windows 7. Pro vaši volbu OS je důležitý i příslib letošního bezplatného přechodu na chystaný systém Microsoft Windows 8.1 (free update).

Nejspolehlivějším obecným doporučením je ověřit vždy kompatibilitu vaší verze Autodesk produktu s Win8 na produktové stránce webu CAD Studia nebo Autodesku, popřípadě kontaktovat Helpdesk. Nezapomeňte též na ověření kompatibility případných nadstaveb a driverů (grafika, plotr...). Starší verze než 2013 obvykle nejsou kompatibilní s Windows 8 a vlivem závislosti na systémové komponentě .NET Framework je obvykle ani nelze spolehlivě nainstalovat a provozovat pod tímto operačním systémem - zde je tedy volba jasná.

Aktuální verze řady 2014 (téměř všechny) naopak kompatibilní s Windows 8 jsou, jen pamatujte, že některé aplikace jsou určeny jen pro 64bitové verze Windows.

U verzí 2013 je situace složitější. Ač u jejich původně uvolněných verzí nebyla (ani nemohla být) ověřena kompatibilita s Windows 8 (Win8 vyšly až po uvedení řady 2013), Autodesk u nich postupně doplňuje kompatibilitu s Windows 8 pomocí Service Packů. Například Service Packy 2 pro rodinu AutoCAD 2013 zajistí kompatibilitu s Win8. Autodesk 3ds Max 2013 je kompatibilní s Win8 už od svého uvedení.

Viz:

Žádné komentáře:

Okomentovat