pátek 21. června 2013

Jste konzervativní uživatelé? (podpora WinXP)

Nic proti konzervativnímu přístupu, v řadě lidských činností, včetně některých typů podnikání má konzervativní strategie léty prověřené výhody. V oblasti informačních technologií ale skýtá rezervovaný přístup k novinkám (zejména k několik let starým "novinkám") řadu praktických úskalí.

Jedním z těchto úskalí je snaha "roubovat" nové aplikace na staré verze operačních systémů nebo naopak staré aplikace na nové systémy. Je potřeba smířit se s faktem - je technicky dobře podložen - že dost dobře nelze kombinovat různé technologie u spolupracujících systémů, vzájemně si "nerozumějí". Pokud vám vyhovuje starý počítač se starými Windows XP, klidně jej nadále používejte. Nenechte si ale novými lákavými možnostmi aplikací a datovou kompatibilitou s okolím nabourávat vaši konzervativní strategii, nesnažte se aby na tomto počítači fungovaly nejnovější verze aplikací postavených na o dvě generace novějších programovacích technologiích, a nechtějte po producentovi OS, aby nadále opravoval nově se objevivší bezpečnostní hrozby. Každý produkt, operační systém nevyjímaje, má určitou dobu životnosti. Konkrétně u desktopových operačních systémů Windows je tato životnost následující:

SystémKonec podporyKonec rozšířené podpory
Windows XP sp314. duben 20098. duben 2014
Windows Vista sp210. duben 201211. duben 2017
Windows 7 sp113. leden 201514. leden 2020
Windows 89. leden 201810. leden 2023
součástí rozšířené podpory je mj. uvádění nejnutnějších bezpečnostních aktualizací)

Také nová řada CAD aplikací Autodesk 2014 má omezenou kompatibilitu s Windows XP, tedy se systémem, jehož podpora skončila před 4 lety a omezená podpora skončí za cca 9 měsíců. Z běžných CAD aplikací je Windows XP sp3 podporován již jen u AutoCADu, u Inventoru LT (jen 32-bit) a u Revitu LT (jen 64-bit). Podpora produktů Autodesku pro Windows Vista přitom skončila již před uvedením řady 2013. Ve verzích 2013 a 2014 rovněž u některých produktů skončila podpora 32bitových verzí.

Nezapomeňte, že systémové požadavky na sady Autodesk Design Suite jsou největším společným jmenovatelem systémových požadavků jednotlivých aplikací obsažených v dané Suite. Zde je přehled požadavků sad Design Suite 2014.

Proto si před povýšením licence (ať už v rámci upgrade nebo subscription) vždy předem ověřte kompatibilitu a požadovanou systémovou konfiguraci dané verze vaší CAD aplikace. Umíme řešit i některé nestandardní kombinace systémů, ale doporučujeme využívat oficiálně podporované verze. V CAD Studiu jsme vždy připraveni vám pomoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat