středa 6. listopadu 2013

Návštěva z budoucnosti

Před půl rokem představily společnosti OTOY, Autodesk, Mozilla a NVIDIA technologii ORBX.js - revoluční javascriptový video-kodek, díky němuž mohou uživatelé provozovat nativní Windows aplikace a multimediální obsah v běžném internetovém prohlížeči, na jakémkoliv zařízení. Dnes nastal další krok vývoje této technologie - jsou dostupné komerční nástroje pro streamování výkonných 3D aplikací, videa a 3D grafiky. I výkonnostně náročné úlohy, jako například rendrování, je možné provozovat v jednoduchém webovém prohlížeči.

Autodesk 3ds Max 2014 - vlevo běžný web prohlížeč, vpravo výkonná CAD stanice:



Akcelerační technologie ORBX otvírá možnosti pro úplné osvobození známých grafických 3D aplikací od lokálních pracovních stanic a jejich provozování v cloudu - kdykoliv, kdekoliv, na jakémkoliv zařízení, včetně mobilních, čistě prostřednictvím HTML5 a JavaScriptu, bez potřeby instalací plug-in modulů či podpůrných tenkých klientů. To má samozřejmě příznivý vliv na úsporu nákladů, mobilitu a flexibilitu pracovních postupů.

Autodesk se dlouhodobě snaží zpřístupnit své návrhové technologie na různých platformách, včetně mobilních a cloudových. Nástroje ORBX představují další cestu jak dostat běžné 3D aplikace do rukou uživatelů na mobilních zařízeních a přitom bez kompromisů ve výkonu, ve funkcích či v uživatelském prostředí. Už nepotřebujete výkonnou stanici abyste mohli provozovat rozsáhlé 3D aplikace jako je Autodesk Inventor, Revit, 3ds Max nebo Maya. Zcela postačí web prohlížeč a internetové připojení.

Autodesk Inventor ve web prohlížeči Mozilla na Macu (včetně raytrace vizualizace):



Autodesk už v současnosti využívá cloudové technologie Amazon Web Services (AWS) a OTOY. Tyto nové funkce jsou důležitým rozšířením nástroje pro vzdálené ovládání CAD softwaru pomocí aplikace Autodesk Remote (pro subscription zákazníky). Pomocí těchto nových možností nyní mohou vývojáři nově používat 30denní trial verze aplikací Autodesk Inventor, Autodesk Revit, Autodesk Maya a Autodesk 3ds Max.

Tato nová technologie může nadlouho změnit způsob jakým využíváme počítače. Všechny softwarové nástroje již lze provozovat "na webu".

Žádné komentáře:

Okomentovat