čtvrtek 14. listopadu 2013

Prosíme dotýkejte se muzejních exponátů


Americký Smithonian Institute nyní nabízí 3D skeny muzejních exponátů formou interaktivní aplikace X 3D vyvinuté společností Autodesk. Vzácné artefakty už nejsou od návštěvníků a badatelů odděleny bezpečnostním sklem, ale naopak se jich mohou zájemci dotýkat a podrobně zkoumat jednotlivé detaily. Smithonský institut vystavuje vždy jen cca 1% rozsahu svých rozsáhlých sbírek a některé nejvzácnější exponáty nejsou veřejně vystavovány vůbec. Prezentace detailních 3D modelů tak umožní nejen dnešním, ale i budoucím generacím nadšenců i badatelů zkoumat plnou škálu vzorků a pokladů muzejních sbírek.

V procesu skenování a přípravy 3D modelů byly použity aplikace Autodesk ReCap a Autodesk Maya. Z fotografií a skenovaných dat byly vytvořeny detailní 3D modely, které lze prohlížet ve filmové kvalitě v prohlížeči x3D Explorer.

Procesem 3D skenování prošlo zatím 21 nejvzácnějších exponátů sbírky Smithonian. Tyto exponáty jsou dnes dostupné veřejnosti včetně interaktivních poznámek v 3D prohlížeči "Smithonian x3D Explorer". Některé modely lze i stáhnout a použít například pro 3D tisk. 3D technologie tak mění muzejní tradice stejně jako již změnily obor výroby, architektury a zábavy.


Vyzkoušejte si sami na 3d.si.edu

Žádné komentáře:

Okomentovat