úterý 1. prosince 2015

Autodesk BIM 360 Docs - nová správa stavebních dokumentů

Na probíhající uživatelské konferenci Autodesk University 2015 (z konference informujeme živě) byl oznámen nový produkt určený pro stavebnictví - Autodesk BIM 360 Docs. Tento nástroj pro správu stavebních dokumentů byl v předběžné verzi dostupný jako "Project Alexandria" a na trh bude uveden na začátku roku 2016.

Autodesk BIM 360 Docs je obsáhlá online služba založená na cloud technologiích. Uživatelům ve stavebním průmyslu poskytuje virtuální pracovní prostor, ve kterém mohou vytvářet, spravovat, připomínkovat a sdílet nejrůznější 2D a 3D typy projektových dokumentů, výkresů a modelů.

Podle oborového průzkumu z roku 2013 tvoří opakované práce a předělávky až 25 procent stavebních prací, přičemž se tím promrhá cca 10 procent stavebních materiálů. Velká část tohoto plýtvání jde přičíst na vrub nedokonalých a k chybám náchylných procesů správy tisíců projekčních dokumentů. Stavební průmysl se potýká se spletí různých systémů pro správu různých typů dokumentů, což přispívá k neefektivitě a rizikům projevujícím se přímo na staveništi.


S ambicí vnést pořádek do těchto procesů přichází na trh Autodesk BIM 360 Docs (známý i jako Project Alexandria) - pomáhá šetřit čas a snižovat rizika a chyby při realizaci stavebních projektů. Autodesk BIM 360 Docs je navržen tak, aby celý projektový tým stavěl na správné verzi dokumentů a výkresů, mohl k nim okamžitě odkudkoliv přistupovat a sdílet je, po celou dobu trvání projektu.

Hlavní funkce aplikace BIM 360 Docs:
  • Propojené prostředí 3D a 2D, s možností interakce uživatelů s modely v jeden okamžik - jak ve 2D pohledech, tak i v 3D vizualizacích;
  • Přístupová oprávnění a schvalovací procesy pro správu aktualizací a uvolňování dokumentů, aby projektový tým nepracoval se zastaralými informacemi;
  • Velmi rychlé prohlížení rozsáhlých projekčních dokumentů, optimalizované pro mobilní zařízení s Apple iOS;
  • Automatická organizace originálních a aktualizovaných stavebních dokumentů do ucelených sad, s využitím vysoce přesného optického rozpoznávání rohových razítek (OCR).






Řada předních odborníků z oboru, od architektů po dodavatele a od projektantů po provozovatele staveb testovala a připomínkovala nástroje Autodesk BIM 360 již během vývoje produktu. Potvrzují, že BIM 360 Docs jsou na správné cestě nabídnout oboru stavebnictví konečně integrované řešení tohoto letitého problému

Autodesk nyní přijímá na www.bim360.com/docs rezervace na omezenou verzi a bezplatnou preview verzi aplikace Autodesk BIM 360 Docs. Plný produkt přijde na trh začátkem roku 2016. Kromě bezplatné omezené verze BIM 360 Docs budou k dispozici další předplacené funkce splňující pokročilejší potřeby stavebních firem. Aplikace bude prozatím k dispozici jen v angličtině.

Viz též další řešení pro BIM a nástroje Autodesk BIM 360.

Žádné komentáře:

Okomentovat