pondělí 7. prosince 2015

Co přinesla Autodesk University 2015 - CAD trendy


V minulém týdnu proběhla 3denní mezinárodní konference "Autodesk University 2015". Program konference, které se účastnilo přes 10 tisíc návštěvníků, zahrnoval téměř 700 přednášek a workshopů, plus doprovodnou výstavu, na které představovalo své produkty a technologie celkem 160 vystavovatelů. Nosným tématem konference byla "Future of making things" (FoMT), budoucnost vytváření věcí kolem nás.

Záznam úvodní keynote přednášky:


Z obsahu konference bylo možno sledovat hlavní trendy v oblasti CAx technologií:

Generativní design - s příklady konkrétních produktů navržených touto metodou - 2x lehčí kabinová přepážka pro Airbus, šasi kaskadérského auta Banditos Bros., komponenty jízdních kol, medicinské implantáty. Namísto konstruktéra "vymyslel" tvary těchto výrobků počítač, a to jen na základě zadaných cílů a omezení. Výsledný tvar je zpravidla velmi atypický, často působící až "mimozemsky".


Internet věcí, Internet of Things (IoT) - různé typy propojených senzorů se stávají součástí řady výrobků a staveb - vytvářejí tak zpětnovazební nervový systém, kde naměřená data jsou využívána pro optimalizaci výrobků, zjištění způsobu jejich využití. Lze je využít i zpět do generativních návrhů, čímž se uzavírá smyčka pro automaticky vylepšované výrobky v opakovaných iteracích.

Aditivní výroba - nejen samotný 3D tisk, ale i nové typy materiálů a výrobních postupů tvoří nutný doplněk pro generativní design, levnější a individualizovatelnější výrobu. Otevřená platforma Autodesk Spark tvoří základ pro snazší nasazení 3D tisku do dalších oblastí. Na výstavě se mohli dobrovolníci zapojit do sestavování tištěných dílů protetických rukou určených pro postižené děti - výrobní náklady činí pouhých 30$.


Snímání reality (ReCap) - podstatně snazší postupy pro zpracování dat z laserových skenerů, fotografií, videí - využití různých typů dat pro zpětnou rekonstrukci digitálních CAD modelů z reálných objektů, využití dostupných dronů. Zajímavé využití pro tvorbu modelů z vykopávek podmořských artefaktů (Autodesk Maritime).

Roboti a jejich týmová spolupráce s člověkem, učení pohybů.

Augmented reality - live zobrazení rozšířené realita - např. nová integrace brýlí pro virtuální realitu Microsoft HoloLens s CAD/CAM/CAE aplikací Autodesk Fusion 360 nebo využití 3D brýlí v architektuře a správě majetku (CAFM).

Individuální výroba - trh jednoho zákazníka - široké možnosti kustomizace výrobků díky levnější a rychlejší výrobě, elektronickým obchodním procesům, snadnému přizpůsobení CAD modelů.

Smazávání rozdílů strojírenské a stavební výroby - prefabrikace, přizpůsobené stavební prvky, výrobní metody na staveništi, BIM.


V průběhu konference bylo oficiálně představeno i několik nových produktů - například:
  • BIM 360 Docs - aplikace pro správu stavebních dokumentů - viz
  • AutoCAD 2016 for Mac a AutoCAD LT 2016 for Mac s podobnými funkcemi jako AutoCAD pro Windows (co nabízí AutoCAD 2016?)
  • Nový Autodesk A360 pro správu a interaktivní zobrazování 3D CAD modelů, nyní i s možností odměřování a připomínkování (i na mobilu)
  • SeeControl - cloudová platforma pro propojení senzorů a sběr dat internetu věcí (IoT)
  • Platforma Autodesk Forge - vývojářský program s cílem usnadnit změny ve způsobu navrhování, výroby a používání věcí kolem nás. Složený z tří komponent - nabídky platformy jako služby (PaaS), vývojářského programu (API) a investičního fondu se 100 mil. USD.

Online videozáznamy z AU2015 najdete na au.autodesk.com/au-online/

Žádné komentáře:

Okomentovat