středa 13. srpna 2008

12.srpen - černé úterý pro VMware

Pro řadu firem využívajících serverové virtualizační nástroje VMware to musela být nejhorší noční můra. Jejich opečovávané, na spolehlivost a dostupnost orientované servery, se všemi důležitými obchodními aplikacemi, najednou nešly spustit. Virtuální stroj prostě nenastartoval. Žádný. Objevila se jen chyba "A General System error occurred: Internal error".

Tento problém se projevil na strojích s aplikací VMware ESX/ESXi 3.5.x s aplikovaným "Update 2". Drobnou příčinou, s fatálními následky pro firmy na celém světě, byla programátorem zapomenutá "expirace" ponechaná v aktualizaci "Update 2" pro ESX 3.5. Všichni, kdo tuto aktualizaci použili, tak byli 12.srpna náhle postiženi nefungujícími virtuálními servery. VMware rychle vydal opravu, která onen expirující update opravuje do trvalejší podoby, ale dopady na provoz firem i důvěryhodnost IT systémů byly vysoké.

Takovéto incidenty se samozřejmě mohou opakovat (a nejen u VMware) i v budoucnu a ukazují, jak moc je dnes běžný, každodenní provoz firem po celém světě zranitelný chybami v informačních technologiích a jak může drobná chyba jednotlivce díky rychlému a masovému rozšíření dotčeného software způsobit dalekosáhlé škody. Jiné poučení z krize ale pro uživatele bohužel není - ochrana před takovýmito chybami na straně uživatele prakticky není možná. Aktualizace software jsou a budou důležité a odhalit tento typ problému lze jen na straně výrobce, sebeinformovanější uživatel se proti němu bránit nijak nemůže.

Viz též Upozornění pro zákazníky VMware

Žádné komentáře:

Okomentovat