pondělí 4. srpna 2008

Až moc cenné tipy a rady pro CAD uživatele

Obsah CAD tipů a triků na veřejných i neveřejných web serverech firmy CAD Studio (zejména CADforum.cz a VIP.xanadu.cz) je zdá se v posledních dnech horkým zbožím i pro různé nenechavce, kteří by se rádi pochlubili podobným zajímavým obsahem. Někteří dokonce jdou tak daleko, že neváhají doslovně zkopírovaný obsah našich tipů vydávat za svoje vlastní dílo.


Pro ilustraci porovnejte obsah těchto dvou tipů - oba si mohl zájemce přečíst ještě nedávno na internetu (nahoře loňský originál z webu CAD Studia, dole letošní červencová kopie z webu nejmenovaného konkurenta):


V tomto konkrétním případě doslovného zkopírování většího množství tipů pak následné právní kroky vedly k rychlému odstranění závadného obsahu z cizího webu a ke zveřejnění omluvy hříšníka.

To, že je nějaký obsah umístěn na internetu - buď "pro všechny" nebo dokonce chráněn přístupovými hesly - ještě neznamená, že mohu tento obsah libovolně kopírovat a prohlašovat za svůj (zvláště mezi konkurenty je to obzvláště pikantní), nebo využít neoprávněně získané kopie přístupového hesla zákazníka ke zkopírování a zveřejnění chráněného obsahu. Autor obsahu (textů, obrázků, CAD výkresů a bloků) si může stanovovat podmínky, za kterých je možné jeho dílo případně dále šířit. Ovšem zdánlivě snadná kopírovatelnost obsahu na internetu s sebou nese i technicky snadnou odhalitelnost kopií a nakonec i cest, jakými byla ona kopie pořízena.

S tím souvisí i jedna "bezpečnostní" rada, důležitá zvlášť v období letních dovolených a cestování. Dávejte si pozor, kde, přes jakou síť zadáváte vaše přístupová hesla. Různá školení, hotelové sítě, internetové kavárny a volně přístupné WiFi hotspoty nejsou zrovna zárukou ochrany vašich soukromých dat při jejich putování po internetu.

Takže chcete-li získat legální přístup na CAD tipy firmy CAD Studio, zajistěte si bezplatný zákaznický účet na serveru Helpdesk.CADstudio.cz, popřípadě kontaktujte firmu CAD Studio.

PS: a další případ ze Slovenska - leden 2010 (plus několik dalších případů předtím)

Žádné komentáře:

Okomentovat