úterý 23. září 2008

Nejpoužívanější příkaz AutoCADu - VYMAŽ


Možná se vám to bude zdát divné, ale nejpoužívanějším příkazem AutoCADu není ÚSEČKA, KRUŽNICE nebo KÓTA, ale VYMAŽ (ERASE). A nejčastější sekvencí příkazů je VYMAŽ-POSUN-KOPIE. Vyplývá to z analýzy uživatelských dat zasílaných firmě Autodesk od uživatelů, kteří se zapojili do programu CIP (Customer Involvement Program).

Znamená to, že projektanti a konstruktéři toho více vymažou než nakreslí? Ne, spíše to ukazuje na obvyklé postupy CAD práce, kdy si uživatel zkouší různé postupy a varianty a opět je po sobě maže. Onen společný příkaz - ERASE - pak vyskočí ve statistice vzhůru. Data mohou být rovněž trochu zkreslena tím, kdo z uživatelů povolí režim CIP pro online odesílání statistik práce (příkaz _CUSTOMERINVOLVEMENTPROGRAM). To je pravděpodobnější u začínajících a "testujících" zákazníků.

Data odesílaná v rámci programu CIP jsou anonymní, jsou odesílána jen po potvrzení uživatelem, nemají vliv na výkon a Autodesku slouží pro optimalizaci struktury menu, uživatelského prostředí a pro navrhování nových funkcí, které sníží počet potřebných zadání příkazů a zvýší tak produktivitu. Výsledky z milionů takto odeslaných dat shrnuje zpráva a výsledný graf.

Takováto statistika je sledována nejen pro AutoCAD, ale i např. pro Revit, Inventor nebo 3ds max. Uživatelé Revitu jsou podobní uživatelům AutoCADu - také rádi mažou - takže nejpoužívanější funkcí Revitu je tlačítko Delete. Stejně tak uživatelé Autodesk 3ds max - tam je nejpoužívanější funkcí Undo scene. Naopak uživatelé Inventoru zřejmě nepotřebují tolik mazat - pro ně je nejčastěji používanou funkcí AppRotateView (otočení pohledu).

Kompletní výsledky analýzy dat používaných příkazů včetně působivých grafů najdete v příspěvku Autodesk Research on Command Usage from CIP Data na blogu Between the Lines. České názvy příkazů najdete ve slovníčku příkazů AutoCADu.

1 komentář:

  1. "Escape, Osnap, Enter,..."
    Jeden priateľ prirovnal moje kreslenie k riadeniu tanku - obe ruky na pákach (prsty ľavej na esc, F3, C), pravá na myši a sluchátka na hlave... .>)

    OdpovědětVymazat