pondělí 4. května 2009

Inventor 2010 - Plechové díly

Inventor 2010 přináší značná vylepšení i v prostředí plechových dílů. Velice užitečnou funkcionalitou použitelnou obecně na různé modelovací funkce plechového dílu obsahující ohyb je možnost dočasného svinutí a rozvinutí plechového dílu (nejde tedy o finální rozvin). Tato funkce vytváří standardní prvek ve stromu modelovací historie a v podstatě umožňuje vytvoření libovolného modelovacího prvku do rozvinutého (nebo polorozvinutého) tvaru a jeho opětovné složení s tím, že tento prvek zůstává zachován.



Další očekávanou funkcionalitou je funkce šablonovaného přechodu, kdy stačí vybrat 2 libovolné průřezy a tyto propojit. Je možno využít dvě metody propojení – buď jsou přechody rádiusů tvořeny konstantnímu rádiusy a rovinnými ploškami, nebo je možno využít přechod kuželovou plochou. V případě uzavřených profilů je pak k dispozici funkce pro rozstřižení tvaru, aby byl přechod rozvinutelný.

Přibyla i možnost tvorby nového prvku konturového zarolování (contur roll).Z dalších novinek bych zmínil možnost uživatelského přeuspořádání pořadí ohybových hran v rozvinu, možnost vytvoření uživatelských (kosmetických) ohybových hran v rozvinu a nebo třeba přibyla nová možnost tvorby rozvinu pomocí vzorce platného pro definovaný rozsah úhlů.
Komplexní představu, co umí tento modul, si můžete udělat z tohoto videa.

Docela by mě zajímalo, co by se dalo na tomto modulu ještě zlepšit, mě osobně už toho moc nenapadá. Dáte nám vědět v připojené diskusi?

Žádné komentáře:

Okomentovat