středa 2. září 2009

Jak "tlustý" je internet?

Řešíte u internetového připojení z domova objem dat a jeho případné omezení FUP pravidly poskytovatele? Nebo máte ve vaší firmě na starosti síťovou infrastrukturu která propustností přestává stačit přenášeným objemům dat?

Musíme se smířit s tím, že vlivem obsahově bohatších aplikací a souborů, využívání multimediálních dat (zejména videa) a vlivem růstu počtu uživatelů, potřeby na kapacitu síťových linek prudce rostou.

Dnes projde celosvětově internetem měsíčně 11.5 exabytů dat (11.5 miliard gigabytů - viz předpony jednotek). Tento objem se přitom v příštích čtyř letech má zvýšit 3.5x. V místních sítích bude tento růst ještě rychlejší. Hlavní vliv na tento růst má očekávaný nárůst objemu videopřenosů přes IP sítě (TV, VoD, internetová videa, atd.) - ty mají tvořit až 90% všech IP přenosů.

Až se tedy budete pozastavovat nad poplatky vašemu poskytovateli internetu nebo nutnými investicemi na posílení firemní síťové infrastruktury, vězte, že je to třeba i důsledek vašeho sledování Youtube klipů a Skype volání...


podle materiálů Cisco
viz též síťová řešení

Žádné komentáře:

Okomentovat