pátek 2. října 2009

Skutečně využíváte váš počítač na plný výkon?

Jezdíte v autě se zataženou ruční brzdou? Pravděpodobně ne. Řada uživatelů ale vesele provozuje s takovou "ruční brzdou" svůj počítač. Jste si jisti, že vy jej využíváte na plný výkon?

Moderní počítače a jimi používané technologie přináší i úskalí v potřebě správně nastavit tyto technologie a zbytečně tak nebrzdit vámi zakoupený výkon. Takovéto poschovávané "ruční brzdy" mají dnes složitější podobu než obligátní omylem vypnuté tlačítko "Turbo" známé ze starých počítačů.

  • Řízení spotřeby - to je velmi častý případ u notebooků. Výchozí nastavení některých typů notebooků (zejména notebooků Acer) omezuje spotřebu energie na úkor výkonu. Toto omezení je přitom zapnuté nejen v režimu "na baterie", ale i při napájení z adaptéru (220V). Zejména v tomto režimu se tak zcela zbytečně připravujete o velkou část výpočetního výkonu. Ověřte v Ovládací panely > Možnosti napájení

  • SSD disky - u malých a levných netbooků jsou často používány pomalé a levné SSD disky (paměti) s pomalým zápisem. Ty extrémně pomalu zapisují malé úseky dat. Pokud je ve Windows nastaveno swapování do virtuální paměti, provádí operační systém právě hodně malých zápisů a práce systému se tak neúnosně zpomalí. Virtuální paměť vypněte.

  • Virtualizace - virtualizace aplikací a operačních systémů hraje stále větší roli. Moderní procesory podporují hardwarovou virtualizaci a tak mohou urychlit tyto typy aplikací. Příkladem je režim WinXP kompatibility ve Windows 7. Většina počítačů má ale hardwarovou virtualizaci vypnutu v BIOSu a vy ji tak nemůžete využít. Viz tip Jak zapnout podporu virtualizace?

  • CAD/grafika - naprostá většina CAD, GIS a multimédia aplikací dokáže využít pro své 2D a 3D operace grafických akcelerátorů v moderních grafických kartách. Je však potřeba tuto akceleraci v dané aplikace povolit a správně nastavit (Direct3D, OpenGL, Heidi...). Pokud používáte AutoCAD, Revit, Inventor, 3ds Max nebo Navisworks, ověřte si, že máte správně nastaveno využívání vaší grafické karty. Ve 3D pocítíte podstatné zrychlení. Viz CAD tipy.

  • Grafické drivery - někteří výrobci grafických karet (typicky nVidia) poskytují speciální drivery pro urychlení CAD aplikací. Instalací takového driveru a nastavením AutoCADu či 3ds Max na tento ovladač můžete dosáhnout výrazného urychlení grafických operací.

  • Nastavení systému - asi nejčastější brzdou výkonu bývá nedostatek paměti RAM. Pokud používáte paměťově hladové aplikace (grafika, CAD), nakrmte je. Pokud vám na pozadí běží desítky "užitečných" utilit, zvažte jestli opravdu stojí za "ukousnutí" RAM a zpomalení systému. Investujte do RAM. Rozšíření paměti RAM není drahé a pamatujte, že nic neumí zpomalit práci vašeho počítače tolik jako nedostatek paměti. Pokud narazíte na paměťový limit operačního systému (2/3GB), přejděte na 64bitovou verzi Windows, která paměťová omezení nemá.

Pokud se celkový výkon vašeho počítače najednou snížil, prověřte také napadení virem, hardwarovou závadu nebo často prozaické příčiny, jako například výpadek chlazení. Mrtvá moucha blokující větráček notebooku a následné automatické snížení výkonu přehřívaného procesoru byla např. nedávno příčinou nevysvětlitelného zpomalení AutoCADu u jednoho z našich zákazníků.

Tak co? Jede po odbrždění už váš počítač rychleji?

3 komentáře:

  1. Ani jedna z těchto starých verzí určitě nebude podporována oficiálně, mohly by však běžet ve virtualizovaném WinXP módu Windows 7. Ve Windows 7 je oficiálně podporován až AutoCAD 2010.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý sen potřebuji pomoct...po minulých aktualizacích systému Win 7 se notebook po zapnutí plně načte až
    za cca 20 i více minut !!! co stým ? díky Kentha

    OdpovědětVymazat
  3. To asi nesouvisí s HW vybavením, ale může mít vliv antivir nebo nedostatek místa na disku. Zkuste se poptat na www.cadforum.cz

    OdpovědětVymazat