středa 6. ledna 2010

Dva milníky designu - 2010

Některé výkony zanechají výraznou stopu v historii a ovlivní další vývoj ve svém oboru. Na přelomu nového roku se objevily dva takové výrazné výkony a oba souvisejí s designem, byť každý je trochu z jiného konce návrhářské oblasti.

Velkým dílem z oboru projektování a stavitelství, stavebních konstrukcí a statiky je právě otevřená nejvyšší stavba světa, "Dubajská věž" (Burdž Dubaj, Burj Dubai, zvaná též Burj Khalifa) v centru Spojených arabských emirátů. Projektantem tohoto 828m vysokého díla je firma SOM, jeden z významných uživatelů Autodesk Revitu. Řešení a překonávání konstrukčních překážek, kterých je u takovéto rekordní stavby nepočítaně, přispělo a přispěje nejen k rozvoji stavebních oborů, ale i oboru CAD a BIM.
3D model budovy ve formátu DWG najdete i v našem Katalogu CAD bloků - Burdž Dubaj.

Zatímco ekonomická návratnost tohoto stavebního díla je sporná, o ekonomickou návratnost druhého přelomového díla si jeho producenti starosti dělat nemusí.

Úžasnou podívanou (doporučuji 3D verzi) poskytuje film
Avatar
režiséra Jamese Camerona. Použité vizualizační technologie zda rovněž posouvají filmařský obor o notný kus kupředu. Teprve při čtení závěrečných titulků s dlouhým seznamem stovek jmen členů animačních a VFX týmů si člověk domyslí ten nepředstavitelný objem modelovacích, animačních a postprodukčních prací, které bylo nutné zvládnout pro vytvoření fantastických přírodních scenérií a propracovaných modelů postav. Pro zajímavost viz PDF dokument jak se dělá virtuální film.

Na tvorbě obou těchto milníků designu se podílely i produkty firmy Autodesk. Obě tato díla také dobře ilustrují pokroky 3D CAD technologií, ke kterým došlo za poslední roky.

Žádné komentáře:

Okomentovat