úterý 19. ledna 2010

Project Butterfly - AutoCAD lehký jako motýlek

Project Butterfly s výkresem Budweiser2010.dwg
Nejnovějším projektem z vývojových laboratoří Autodesk Labs je webová CAD aplikace Project Butterfly (motýl). V prostředí internetového browseru nabízí Butterfly omezenou, nicméně docela širokou škálu funkcí, které vycházejí ze základních funkcí AutoCADu. Nemusíte přitom instalovat žádný program, vše probíhá pomocí "lehkého klienta".

Project Butterfly pracuje s 2D soubory DWG. Ty můžete editovat podobně jako v AutoCADu anebo ko-editovat souběžně s jiným internetovým uživatelem ve společném internetovém sezení. CAD data jsou ukládána na "web cloud" serverech a lze je tak snadno sdílet odkudkoliv, pouhým odkazem. Je ale možné i importovat a exportovat lokální DWG soubory na vašem počítači (včetně formátu DWG2010). Butterfly automaticky ukládá i starší verze daného výkresu a pomocí časové osy "Timeline" se můžete velmi přehledně vracet k historické podobě výkresu.

Výběr objektů, zoom myší a další standardní CAD operace probíhají rychle a s podobnou logikou jako v AutoCADu. Jsou podporovány i standardní vlastnosti výkresových objektů (barva, hladina, typ čáry, tloušťka). Butterfly podporuje všechny obvyklé typy 2D objektů, včetně kót, křivek, rastrových obrázků, bloků.

Butterfly využívá technologie Adobe Flash, Adobe Flex a RealDWG. Servery služby Autodesk Butterfly jsou hostovány na Amazon Elastic Compute Cloud (EC2).

Aplikaci Project Butterfly si můžete vyzkoušet sami na butterfly.autodesk.com

Žádné komentáře:

Okomentovat