středa 27. ledna 2010

Zdroj: internet ?

Zdá se, že někteří lidé si stále pletou internet se samoobsluhou pro své obchodní aktivity.

Možná jste si v některých médiích všimli kouzelného titulku u fotografie či videa - "zdroj: internet". Žádný "internet" ale fotografii nevytvořil. Ta má konkrétního autora a ten má i právo určit, jak bude s touto fotografií dále nakládáno. To, že ji zveřejní na internetu, ještě neznamená, že kdejaký hejhula, který umí spustit Internet Explorer, si jeho dílo může přivlastnit a označit jej anonymním "zdroj: internet", nebo (v častějším případě) neoznačit nijak, nebo jej dokonce prohlásit za své dílo.

Vlivem elektronizace předávání projekčních podkladů se podobný problém týká i jiného tvůrčího oboru - oboru CAD. Neoprávněné zkopírování a použití autorského díla architekta, částí projektů a konstrukčních návrhů je bohužel dosti častým jevem. A i když jde zpravidla o technicky jednoduchou operaci (proti níž se často lze jen obtížně bránit technickými prostředky), stále se jedná o odcizení práce někoho jiného, o nemorální a protiprávní jednání.

Dotčena je i oblast web aplikací. Hned na několika webech naší přímé konkurence je velmi patrný původní obsah webů firmy XANADU/CAD Studio (zejména CADforum.cz), a to v míře sahající od "silné inspirace" až po "doslovnou kopii". Určitou útěchou nám může být to, že naši návštěvníci a uživatelé z řad projektantů si těchto "náhodných shod" všímají a v některých případech nás sami na takovéto případy upozorňují.

Aktuálním příkladem je web ze Slovenska, který v lecčems připomíná starší případ.

2 komentáře:

  1. Firma problém už vyriešila. Nieje možné odsledovať každého užívateľa či náhodou nevkladá tipy alebo diskusné príspevky, ktoré už niekde vložené boli...

    OdpovědětVymazat
  2. Vladimír Michl3. února 2010 v 14:13

    Každého uživatele asi ne, ale aspoň u svých zaměstnanců by si to firma - proklamující mj. bezvadné dodržování autorských práv - měla umět pohlídat.

    OdpovědětVymazat