neděle 14. února 2010

Windows 7 - režim kompatibility pro starší aplikace

S rostoucím počtem uživatelů Windows 7 a zejména 64bitové verze Windows 7 se na nás čím dál častěji obracejí uživatelé s dotazem na možnost instalace a použití starších verzí programů v tomto operačním systému.

Otázky se týkají zejména použití starších verzí AutoCADu (2009, 2008, 2007) a Inventoru (2009, 2008, R11, R10), které ve Windows 7 nejsou oficiálně podporovány, nebo negrafických programů obsahujících 16bitové části kódu (které v 64bitových Windows již nefungují).

O kompatibilitu starších verzí programů se ve Windows 7 starají dvě nastavení, která někdy bývají zaměňována. Prvním z nich je "Režim kompatibility". Toto nastavení je známé i ze starších verzí Windows a najdete jej v dialogu Vlastnosti na kartě Kompatibilita. Dialog Vlastnosti pro danou aplikaci spustíte stiskem Alt+Enter na vybrané ikoně na ploše. Danou aplikaci tak můžete spustit v režimu kompatibility - např. WinXP SP3. Toto nastavení však pouze aplikaci zalže o právě běžící verzi operačního systému, nijak nemění chování samotného OS. Proto ve většině případů potíží s kompatibilitou nepomůže.

Druhé nastavení je novinkou Windows 7 a není dostupné v Home verzích Windows 7. Jde o tzv. "Windows XP Mode". To je ve skutečnosti aplikace Virtual PC doplněná o licenci Windows XP a o "bezešvou" integraci s Windows 7. Aplikace běžící v XP módu se pak pro uživatele jeví jako běžná ikona na ploše, ale ve skutečnosti běží v samostatném virtualizovaném (ale skutečném) operačním systému Windows XP (32-bit). Toto uspořádání řeší všechny možné problémy s kompatibilitou OS, ale má některé nevýhody.

Samotná virtualizace si ukousne část výkonu procesoru - na moderních procesorech to není mnoho, řádově jednotky procent, ale je potřeba s tímto omezením počítat. Ne všechna hardwarová zařízení lze plně virtualizovat - pokud vaše aplikace používá nějaká speciální periferní zařízení či rozhraní, ověřte si jejich podporu ve Virtual PC. Nejpodstatnějším omezením pro CAD aplikace je nedostupnost hardwarové akcelerace grafických karet v tomto virtuálním prostředí. Zejména 3D CAD aplikace jsou významně závislé na výkonu grafické karty a chybějící HW akcelerace se projeví jejich výrazně nižším výkonem v grafických operacích.

Pro práci se staršími verzemi CAD aplikací Autodesk ve Windows 7 a Windows 7 64-bit tedy můžete celkem bezpečně a spolehlivě využít "XP Mode". Počítejte ale s nižším výkonem, který nemusí dohnat ani "hrubá síla" rychlého procesoru. Plného výkonu ve Windows 7 dosáhnete jen s aktuální, kompatibilní verzí CAD aplikace řady 2010, pro Win7 64 pak v nativní 64bitové verzi dané aplikace (je součástí stejného instalačního média).

Při upgradu vaší starší aplikace nezapomeňte na blížící se termín 15.března 2010, kdy se významně mění politika upgrade.

Další informace:

Oficiální podpora Windows 7 pro AutoCAD 2010 a další aplikace
Kompatibilita CAD aplikací Autodesk s 64-bitovými verzemi Windows
Změna cenové politiky upgrade Autodesk od 15.3.2010
Možnosti upgrade Inventoru

Žádné komentáře:

Okomentovat