středa 7. prosince 2011

Zkroťte datové zdroje pomocí nového Labs nástroje Project Parsec

Uživatelé programu AutoCAD Map 3D mohou díky otevřenosti této GIS aplikace využívat datové zdroje v libovolném formátu. Stále přibývají také nová veřejná data, zpřístupněná buď státní správou, nezávislými organizacemi nebo správci sítí. Tato data můžete můžete využít při tvorbě stavebních projektů, územních plánů, podnikových GIS systémů, apod.

Na serveru Autodesk Labs byl nyní uveden nový nástroj, který zjednodušuje práci Mapu s datovými zdroji v různých formátech - Project Parsec.

Parsec je výborný nástroj na import vašich dat nebo dat třetích stran do tzv. oborového modelu (novinka v AutoCAD Map 3D 2012). Příkladem takového zdroje je síť silnic a dálnic z ŘSD ve formátu SHP, které je možné stáhnout z jejich oficiálních stánek. Zdrojem dat mohou být všechny vektorové FDO zdroje - např. SDF, SHP, Oracle, MSSQL, SQLite atd. Do předem připraveného oborového modelu lze namapovat více FDO zdrojů najednou a následně jedním kliknutím naimportovat všechna připojená grafická i popisná data do jednoho oborového modelu. Díky možnosti uložení konfigurace mapování, lze tuto importní dávku kdykoliv zopakovat. Toto je velmi výhodné pokud pravidelně přijímáte aktualizovaná data třetích stran.

Vstupní sadu dat lze filtrovat jak prostorově, tak dle popisných informací, čímž snadno dosáhnete cílový objem dat, která opravdu potřebujete. Díky této konsolidaci dat si otevíráte další možnosti analýzy různých typů dat v jednotném datovém uložišti. Můžete například provést překrytí parcel s plochami a tím získat příslušnost plochy k parcele, včetně následného automatického reportu.

Pokud jsou k dispozici data ve formě centroidů, hran nebo uzlů a úseků, pak lze tato data importovat do předem připravených plošných nebo síťových topologií v oborovém modelu. Příkladem plošných topologií jsou již zmíněné parcely, příkladem síťových topologií jsou právě data z ŘSD. Plošné topologie jsou výhodné na údržbu dat, protože stačí aktualizovat pouze hrany a plochy jsou generovány automaticky. U síťové topologie lze provádět analýzy typu získání nejkratší cesty nebo trasování toku média (zavřené/otevřené uzly).

Project Parsec vám umožní zkonsolidovat vaše data a dát jim nový rozměr prostřednictvím analýz v AutoCAD Map 3D 2012. Stáhnout si jej můžete zdarma z Autodesk Labs. Parsec je určen pro AutoCAD Map 3D 2012 SP1 (nikoliv Enterprise). Po instalaci najdete na kartě Vložit v ribbonu Mapu novou ikonku "Convert to Industry Model".

Žádné komentáře:

Okomentovat