úterý 14. února 2012

Začátky internetu - trocha CAD nostalgie

Před 20 lety, v roce 1992, se v Česku (tehdy ještě Československu) nesmělými krůčky rozjel Internet. V té době už jsme provozovali celkem populární tzv. bébéesku - "CAD Studio BBS" - zapojenou do sítě FIDOnet. Na vysvětlenou pro mladší ročníky: milé děti, za dávných dob, kdy ještě neexistoval internet, si lidé předávali zprávy a data pomocí telefonních modemů, přímým vytáčením telefonních čísel jednotlivých přístupových stanic - těm se říkalo "bulletin board service", tedy BBS.

Protože jsme tedy měli s elektronickou komunikací už nějaké zkušenosti a měli jsme (a doufám že pořád máme) k publikování i zajímavý obsah pro CAD uživatele, zapojili jsme se jako firma záhy i do rychle rostoucí sítě internetu - jak připojením (pokud si dobře pamatuji, rychlost našeho prvního připojení byla závratných 16kb/s), tak provozováním vlastního web serveru (tedy spíše pár stránek) na doméně cadstudio.cz (jedna z prvních českých internetových domén).

Shodou okolností na mne dnes ve vyhledávačích "vyskočil" historický, snad úplně první obsah, který byl na našich web stránkách umístěn, někdy z roku 1995. Je to ještě o pár měsíců starší obsah, než je nejstarší dostupný archiv ve "Wayback machine" na web.archive.org (říjen 1996). Viz též zpráva o CZ doménách z ledna 1996 (Muzeum internetu).

Pokochejte se sami úžasnými blikajícími výplody přesně v duchu tehdejších web-designových začátků.

CAD Studio - 1995

CAD Studio - 1996

A dnešní, aktuální stav, najdete na stejném místě - na www.cadstudio.cz.

Viz též 30 let CAD Studia

Žádné komentáře:

Okomentovat