neděle 12. srpna 2012

Rozšířená realita přichází s Autodesk Showcase

Velmi zajímavou technologii představuje nový plugin modul pro Autodesk Showcase 2013 uvolněný na Autodesk Labs - "Augmented Reality" (rozšířená realita). Rozšířená realita je označení nástrojů pro doplnění kontextové informace (v tomto případě vizualizace) do živého obrazu reálného světa. Reálný obraz světa je tak doplněný o počítačem vytvořené objekty, vizualizace 3D CAD dat (viz Wikipedia - rozšířená realita).

Aplikace Autodesk Showcase doplněná o plugin "Augmented Reality" dokáže do živého obrazu web-kamery nebo videa interaktivně vkládat (klíčovat) v reálném čase fotorealisticky vystínovaný 3D model z CAD aplikace a automaticky jej zvětšovat a otáčet zároveň se změnou záběru kamery. Pro sledování scény využívá tento Python skript nějakého snadno identifikovatelného markeru, který je asociován s 3D modelem a vyskytuje se i ve scéně (v ukázce je použit vytištěný QR kód, je i součástí instalace pluginu). Software pak rozpoznává a sleduje pohyb tohoto markeru. Výsledkem je přesvědčivá interaktivní vizualizace, díky níž můžete navrhovaný CAD model osadit do reálné scény a prohlížet tuto novou "rozšířenou realitu" z libovolného místa.


netrpěliví si mohou video prohlédnout cca od času 4:30 - www.youtube.com/watch?v=0p0eKdBKFkg

Vizualizační 3D aplikace Autodesk Showcase je přitom součástí většiny projekčních a konstrukčních sad Autodesk Design Suite a řada uživatelů ji tak má k dispozici automaticky.

Plugin "Augmented Reality for Autodesk Showcase" si můžete stáhnout zdarma z
labs.autodesk.com/utilities/showcase_ar, jeho aktuální verze expiruje 31.10.2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat