pátek 31. srpna 2012

S pravítkem na obrazovku - CAD zobrazení 1:1

I v době pokročilých CAD aplikací existuje překvapivě hodně konstruktérů a projektantů, kteří se snaží rozměry odečítat a ověřovat pomocí pravítka na modelu zobrazeném na obrazovce. Obrazovka není kreslicí prkno a tyto postupy získávání rozměrů rozhodně nedoporučujeme. Nicméně mohou nastat situace, kdy CAD model zobrazený ve skutečné velikosti může pomoci upřesnit představu o vzhledu budoucího výrobku, nebo kdy takovýmto způsobem zobrazený model součástky můžete vizuálně propojit s jinou, už vyrobenou, reálnou součástkou.


Pomocí aplikace CADstudio View11 ("View 1:1") můžete váš CAD model v AutoCADu zobrazit automaticky v měřítku 1:1 - tak, aby měl na vaší obrazovce skutečné rozměry v milimetrech. Aplikace si vyžádá jediný parametr, a to velikost úhlopříčky vašeho monitoru v palcích. Tu můžete většinou zjistit z modelového označení vašeho monitoru (např. 22" - Samsung S22B350H, 24" - HP w2408w) nebo z technických parametrů vašeho notebooku. Anebo můžete úhlopříčku odměřit.

Aplikace následně provede automaticky potřebný zoom zobrazení tak, aby displej zobrazoval CAD entity 1:1, přímo v mm. Následně můžete displej panoramovat (např. stiskem kolečka myši) bez změny úrovně zoomu.

Bezplatnou LISP utilitu View11 si můžete stáhnout ze stránky CAD Studio Download. Podrobnější informace najdete v Tipu 8793.

Žádné komentáře:

Okomentovat