čtvrtek 8. listopadu 2012

Autodesk 123D Design - 3D modelování pro každého

Nejen snadné 3D modelování ale i 3D tisk nebo CNC výroba je nyní dostupné zdarma pro kohokoliv a prakticky na jakémkoliv zařízení. Sada web cloud aplikací Autodesk 123D byla rozšířena o nástroj "123D Design" - velmi snadno použitelnou 3D modelovací aplikaci, která funguje přímo ve web prohlížeči (doporučen Google Chrome), na tabletu Apple iPad nebo ve formě Windows či Mac aplikace.


3D modely lze skládat z připravených geometrických primitiv, parametrických součástí, je možné pracovat s materiály a barvami. Na modelech lze provádět přímé editační operace, aplikovat zaoblení, skořepiny a podobné operace. Vytvořené modely lze ukládat ve web cloud úložišti a odesílat je do 3D tisku nebo do CNC výroby. Pro generování CNC kódu podle zadaných parametrů je využíváno jádro nedávno zakoupeného CAM nástroje Autodesk HSMworks - viz spouštěné okno jádra:


Modul FAB v akci (video):


Výsledný G-kód má podobný formát:


Pokud jste dosud považovali 3D modelování za složité, přesvědčte se že není.

Bezplatnou návrhovou aplikaci 123D Design si můžete spustit ihned přímo v prohlížeči (poprvé vyžaduje stažení malého pluginu), na iPadu (viz mobilní aplikace) nebo stáhnout do vašeho Windows či Mac počítače na stránce 123Dapp.com/design.


2 komentáře:

  1. Součáts programu již není v nabídce nebo proč není možné jí využívat ?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    rodiny produktů 123D byla zjednodušena a podobné aplikace byly sloučeny. Pro bezplatné kutilské modelování je možné využít Autodesk TinkerCAD nebo Fusion 360.

    OdpovědětVymazat