pondělí 12. listopadu 2012

Autodesk v biologii - Project Sci-Viz

Firma Autodesk je aktivní i v oblastech, které zdánlivě nesouvisí s jejími "primárními" obory CAD, GIS nebo médií a zábavy. Nejnovější aktivitou v tomto směru je "Project Sci-Viz" - vědecký vizualizační nástroj pro obor biologie. Není to její první aktivita v podobných oborech. Již v roce 1990 vytvořil Autodesk společný podnik s firmou Hypercube, kde vyvíjel a prodával nástroj pro modelování chemických sloučenin "HyperChem" (v CAD Studiu jsme jej v té době prodávali také v Československu). V roce 1994 se vývoj HyperChemu oddělil zpět do Hypercube, kde pokračuje dodnes.


Project Sci-Viz je doplněk do Autodesk 3ds Max. Autodesk Labs vyvinuly API a jádro Python umožňující běh nástrojů z dílen Olson Molecular Graphics Laboratory a UCSF v prostředí 3ds Max. Nástroje "embedded Python Molecular Viewer" (ePMV), AutoPack a CellPack tak mohou pracovat přímo v prostředí 64bitové verze 3ds Max 2013.


nukleokapsida HIV (Mark Yeager)

AutoPack je nástroj pro vyskládání různých typů tvarů do zadaného objemu nebo na zadaný povrch (mimochodem jeho uplatnění může být širší než jen biologie). Na něm je pak postaven nástroj CellPack umožňující tvořit podle zadaných předpisů biologické materiály a poskládat je do realistických molekulárních modelů v prostředí 3ds Max. "Molekulární prohlížeč" (ePMV) je doplněk 3ds Max umožňující snadný import molekulární geometrie z různých zdrojů, např. z Proteinové databáze (Protein Data Bank).


Více o Project Sci-Viz a stažení tohoto "technology preview" (expiruje 1.3.2013).

Žádné komentáře:

Okomentovat