úterý 26. února 2013

Autodesk Project Cyborg - CAD pro nanosvět


Aktivity výzkumného oddělení Autodesku ("Autodesk Research") už delší dobu zasahují vedle "technických" CAD technologií i do oblasti biotechnologií a molekulární biologie. Pro tuto oblast již Autodesk má i několik zajímavých produktů - viz např. Sci-Viz, 3D tisk živých tkání, apod.

Podle příspěvku na blogu New York Times nyní Autodesk vstoupí oficiálně do světa biologie uvedením "Projektu Cyborg" - webové platformy pro molekulární modelování a simulaci. Project Cyborg bude představen na probíhající konferenci TED v Long Beach. Tento projekt je vyvíjen již dva roky a představuje spolupráci vývojářů CAD software s molekulárními biology. Vědci, ale i studenti a odborná veřejnost mají mít možnost využívat tento nástroj pro individuální projekty.

Díky novým nástrojům, jako jsou například 3D biotiskárny společnosti Organovo, se přibližuje svět "konstruování" či "digitálního prototypování" strojů a biologických živých materiálů. Oba tyto světy mají řadu společných rysů a procesy navrhování biologických materiálů se dnes již čím dál méně odlišují od navrhování automobilů nebo továren.

Každopádně Autodesk vykročil směrem, který otevírá široké možnosti budoucího vývoje.

Žádné komentáře:

Okomentovat