sobota 18. ledna 2014

Dvacetistěn a další modely skládané z papíru - 3D rozvin


Autodesk 123D Make (nyní viz Slicer) je bezplatná kutilská aplikace, která umí zpracovat 3D modely pro jejich následnou výrobu z vrstveného kartonu. Tato webová aplikace nyní nabízí také druhou výrobní metodu pro vaše 3D modely - rozvin pro skládání a slepení papírových dílů.

Stačí načíst síťový model (soubor STL nebo OBJ), nastavit metodu "folded paper" (viz níže), složitost modelu (coarse, rough, fine), nastavit velikost modelu (D-hloubka, W-šířka, H-výška) a velikost listů - vašeho zdroje papírů. Aplikujte změny a obnovte panel vpravo - "Sheet Preview" (kliknutím na list jej zvětšíte pro zobrazení detailů). Listy papíru s vaším rozvinutým modelem si můžete stáhnout jako EPS soubory pro tisk a vystřižení podél naznačených obrysů. Vystřihněte také štěrbiny. Poté ohněte úchyty a vložte je do odpovídajících očíslovaných štěrbin. Výsledný model slepte.


Výrobní metodu můžete zvolit ze spodního panelu nástrojů:


STL soubory lze exportovat z většiny CAD programů. Soubory OBJ a STL lze předzpracovat např. v programech Autodesk MeshMixer nebo Memento nebo FBX Converter. Zobrazený model dvacetistěnu icosidodecahedron pochází z AutoCADu. Zde je tento model v 123D Make.

Viz www.cadstudio.cz/123d

Žádné komentáře:

Okomentovat