neděle 19. dubna 2015

Autodesk Print Studio - 3D tisk nejen z Inventoru


Jednou z nových funkcí Inventoru 2016 a Inventoru LT 2016 je prostředí přímého 3D tisku modelů. Vytvořený model nebo asociovaný model z jiných CAD formátů můžete přímo z Inventoru tisknout na připojenou 3D tiskárnu, nebo vytvořit STL soubor pro zakázkovou tiskovou službu. Před tiskem lze - nezávisle na editaci originálního modelu - upravit orientaci a umístění modelu, popř. model rozdělit na více tištěných dílů. Ve stromu prohlížeče je vytvořena pomocná geometrie zvolené tiskárny.


Vedle přímého 3D tisku lze výstup modelu nasměrovat pomocí funkce v ribbonu i do aplikace Autodesk Print Studio. Tu je třeba před prvním použitím nainstalovat z naznačeného odkazu. Print Studio je součást tiskové platformy Autodesk Spark, které vedle softwarových komponent 3D tisku zahrnuje i referenční zařízení - 3D tiskárnu Autodesk Ember. S aplikací Print Studio se nainstaluje i Spark Server (na portu http://localhost:9998), přes nějž lze směrovat další tiskové úlohy.

V prostředí aplikace Print Studio můžete volit typ 3D tiskárny, materiál, přesnost tisku, typy podpor a podrobné parametry tiskových vrstev (čas, rychlost, geometrii...). Funkce přípravy tisku umožňují zkontrolovat a případně opravit či začistit geometrii modelu (díry), ručně nebo automaticky vygenerovat podpory, nastavit přesnou velikost, umístění a natočení modelu na stolu 3D tiskárny. Můžete rovněž vyexportovat řezy jednotlivých tiskových vrstev jako sérri PNG obrázků. Jednotlivé kombinace nastavení lze ukládat formou profilů.


Print Studio můžete používat i samostatně, pro zpracování jakéhokoliv STL či OBJ souboru před tiskem. Takto například načtete STL soubor (matematická plocha Enneper z 3DPlot) a přidáte mu automatické podpory:


Bezplatný nástroj Autodesk Print Studio si rovněž můžete stáhnout z cadstudio.cz/download

Žádné komentáře:

Okomentovat