úterý 1. listopadu 2016

20 let webu CADstudio.cz


Letos slavíme 20 let historie webových stránek CADstudio.cz. Tato adresa funguje již od roku 1996, od samotných počátků internetu v České republice. Tehdy byl nejpoužívanějším (a prakticky jediným) webovým prohlížečem Netscape a nebyli ještě výjimkou ani návštěvníci s čistě textovým web browserem. Google existoval ještě jen v hlavách pánů Page a Brina a v řídce osídleném světě internetu jste mohli nejčastěji narazit tak na stránky univerzit nebo velkých firem jako HP a Microsoft. V celém světě tehdy existovalo jen 250.000 registrovaných domén (o rok dříve jen 23.000), dnes je jich přes 1.1 miliardy.

Web CAD Studia (tehdejší podoba viz výše, z 1.11.1996) byl tehdy jedním z prvních webů komerčních firem. Cesnet, český poskytovatel internetu, tehdy ještě mohl vydávat e-mailový seznam(!) všech webů dostupných v České republice - takhle tento seznam vypadal např. v únoru 1996:

viz Muzeum internetu

Nejpopulárnějšími sekcemi tehdejšího webu CADstudio.cz s cca 15 stránkami (dnes jich má cca 3000) byla už tehdy sekce "Tipy a triky" a sekce "BBS", která navazovala na původní službu "CAD Studio BBS" provozovanou v síti FIDOnet pomocí modemem propojených počítačů - tu jste si mohli "vytočit" na konkrétním budějovickém tlf. čísle modemem z vašeho počítače. Na tyto stránky tipů, utilit a diskusí navázal o 4 roky později web portál CADforum.cz. Grafická podoba s různými blikajícími prvky odpovídala tehdejší představě o atraktivním designu stránek. Nezapomínejme také, že typický návštěvník se na web připojoval rychlostí 9.600 bitů/sec.

Jak vypadal web CADstudio.cz v průběhu času si můžete připomenout v archivu:

web.archive.org
nebo
muzeuminternetu.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat