středa 8. listopadu 2017

Autodesk Desktop Connector propojí vaše PC s cloudem

Autodesk nabízí již několik let systémovou službu "A360 Desktop" (součást instalace CAD aplikací), která ve Windows vytváří virtuální disk "A360 Drive" propojený s vaším osobním úložištěm A360 na cloudu Autodesku a stará se o obousměrnou synchronizaci obsahu vašeho cloud úložiště a tohoto virtuálního disku. Na tomto principu jsou založeny služby mobilního AutoCADu, online sdílení výkresů a pohledů návrhu, i další služby. Viz Co je A360 Drive.

Nyní Autodesk přichází s podstatným rozšířením této služby - nazvané "Autodesk Desktop Connector" (resp. "Autodesk Drive"). Ta je určena pro týmovou spolupráci a podporuje týmová cloudová úložiště (tzv. "huby") Autodesk BIM 360 Team a Autodesk Fusion Team. Synchronizuje kompletní projektovou a souborovou strukturu dokumentů v těchto cloudových systémech pro správu projektů s lokálními složkami na vašem počítači, představovanými virtuálními disky "BIM 360 Team" nebo "Fusion 360". Všechny typy dokumentů na těchto discích jsou automaticky zrcadleny na cloud nebo z cloudu a jsou tak dostupné v aktuální podobě všem členům týmu (projektu) s patřičným oprávněním. Desktop Connector podporuje Windows 10, 8.1 a 7 a také MacOS Capitan 10.11 a Sierra 10.12.

Virtuální disky se objeví ve standardním stromu disků a souborů ve vašem Průzkumníku Windows (nebo jiném správci souborů). Můžete si zvolit patřičný hub provozovaný ve službě A360 Team a v něm konkrétní projekt, složku či soubor. Podobně se chová i "Autodesk Drive" na počítačích Mac. S tímto lokálním obrazem vašeho cloud úložiště můžete pracovat naprosto stejně jako s jinými lokálními soubory, dokumenty můžete otevírat, upravovat, přejmenovávat nebo mazat. Všechny změny vás i vašich kolegů jsou (s malým zpožděním max. 3 minut) replikovány na/z cloudu. Je možné pracovat i off-line, odložené synchronizace jsou pak provedeny po nejbližším připojení online. V offline režimu máte také přístupné všechny dokumenty, se kterými jste pracovali v posledních 3 dnech (72 hodinách). Editace a uložení souboru na tento virtuální disk znamená zařazení nové verze dokumentu do Team úložiště.


Lokální práci se soubory můžete ale přenést i do cloudu - ve vašem webovém prohlížeči můžete v Team úložišti najet na požadovaný dokument a volbou funkce "Upravit" v místní nabídce můžete automaticky spustit lokální editační aplikaci, kterou upravíte daný dokument (např. Word, Fusion 360, apod.).


V prostředí Windows podporuje tento desktopový konektor také rozšířené pracovní postupy nad některými typy CAD dokumentů - například automaticky najde a zpracuje externí reference těchto dokumentů. Podporované CAD aplikace jsou:
  • Autodesk AutoCAD 2018 a starší
  • Autodesk Inventor 2018 (64-bit) a starší
  • Autodesk Revit 2018.2 (64-bit)
  • SolidWorks (64-bit) 2015-2017

Ovládání nástroje Autodesk Desktop Connector je jednoduché - po instalaci se objeví bílá ikonka "Autodesk" v systémové liště Windows. V její kontextové nabídce pak můžete volit režim online/offline, přihlašovat se a zobrazovat čekající a probíhající synchronizační akce (přenosy).

Desktop Connector je součástí nové aktualizace Inventor 2018.2 (kde se stará o AnyCAD vazby s Fusion 360), nebo si jej můžete stáhnout a nainstalovat samostatně - z vašeho hubu A360 Team (pod ikonkou uživatele) nebo z naší stránky Download.

Žádné komentáře:

Okomentovat