pátek 8. února 2019

Bezpečnostní nastavení produktů Autodesk

V dnešním "bezpečnostním okénku" chceme sumarizovat informace potřebné k nastavení hlavních bezpečnostních parametrů v produktech Autodesk. Škodlivý spustitelný kód, známý také jako malware, červi nebo viry, může mít při úspěšném útoku vážné následky pro fungování vaší firmy, pro její nepřerušený provoz a pro ochranu vašeho intelektuálního vlastnictví. Nepodceňujte proto správné nastavení ochrany, která zajistí, že se do vašeho CAD softwaru ani do souborů nedostane žádný škodlivý kód. Správné nastavení aplikací ale samo o sobě nestačí, důležitá je i celková ochrana počítače na úrovni operačního systému, tedy instalace a pravidelná aktualizace antivirového řešení, a zejména dostatečně poučené a zodpovědné chování všech vašich uživatelů.

Pamatujte, že většina aplikací Autodesku nabízí užitečnou možnost programování doplňků (tedy API). To ale znamená, že tyto aplikace zároveň představují jakýsi "operační systém", platformu umožňující spouštění dalších programů. Před jejich potenciálními riziky je proto potřeba se chránit. Významnou roli v této ochraně hrají digitální podpisy.

AutoCAD

AutoCAD obsahuje hned několik potenciálních cílů pro útok škodlivých aplikací, ale i účinnou ochranu proti jejich zneužití. Většinu bezpečnostních nastavení najdete v dialogu příkazu BEZPEČNOSTNÍMOŽNOSTI. Na co dalšího si dát pozor? Detaily najdete v tipu:
Jak zabezpečit váš AutoCAD proti virům a škodlivému kódu?

Inventor

V případě Inventoru je potřeba řešit ochranu zejména před VBA makry a před skripty, např. iLogic předpisy. Bezpečnostní nastavení Inventoru najdete v tipu:
Nastavení bezpečnosti souborů a aplikací v Inventoru

Revit

I BIM aplikace Revit umožňuje pracovat s různými makry a Dynamo skripty. Jak zabránit zneužití a jak zajistit bezpečnost v Revitu poradí tip:
Nastavení bezpečnosti souborů a aplikací v Revitu

3ds Max

Také oblíbená animační a vizualizační aplikace 3ds Max nabízí široké možnosti skriptování. Jak zajistit ochranu proti narušení aplikace 3ds Max řeší tip:
Nastavení bezpečnosti v 3ds Max


Produkty Autodesk bez API rozhraní, tedy bez podpory nadstavbových aplikací (např. AutoCAD LT, Revit LT), nejsou přímo ohroženy doplňky třetích stran a stačí je tedy chránit podobně jako ostatní Windows nebo Mac aplikace, vhodným antivirem.

Nepodceňujte ani možnost nakažení CAD souborů mimo váš počítač, při jejich nezabezpečeném přenosu. Stále se ještě občas setkáváme s uživateli provozujícími různé zastaralé technologie přenosu dat, např. FTP, bez jakéhokoliv šifrování a s otevřeným zasíláním hesel, čitelných a modifikovatelných kýmkoliv "cestou". Přenášení a ukládání CAD dat moderními cloudovými nástroji splňuje veškeré bezpečnostní standardy.

Žádné komentáře:

Okomentovat